Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.18 0 0 4129

"Meg az is bennem van, hogy ha a leghidegebb pontot leviszem a padló fölé"

 

A párát nem érdekli, hogy hol a "leghidegebb pont". A pára ott csapódik ki, ahol harmatpont alatti a felület. Ha a szobában a leghidegebb pont is harmatpont feletti hőmérsékletű, akkor nem lesz sehol párakicsapódás, ha viszont az összes fal harmatpont alatt van, akor az öszes fal penészedni fog, attól függetlenül, hogy melyik sarok a leghidegebb pont.

Tehát ha nálad 60% a páratartalom és 21 fok a hőmérséklet, akkor az egész lakásban minden 13 fokosnál hidegebb felület nedves (=penészes) lesz, függetlenül attól, hogy a túlsó sarokban van-e nála hidegebb pont.

És ha ezt a 60 százalékot vért izadva levarázsolod 50 százalékra, azzal mindösze annyit érsz el, hogy 13 helyet 11,5 fokos felületek lesznek penészesek. Ha viszont a hőhidadnál körben pl 9 fokos a fal (gázszámla rulez), akkor nem fogsz látni semmi különbséget, hiába küzdöttél ennyit azért a 10 százalék páracsökkenésért.

 

harmatpont tábláztat

 

A mennyezet alá körben BELÜLRŐL ragassz egy legaláb 2 cm vastag XPS sávot.

- az alsó széleét egy szegélyléccel láthatatlaná teheted,

- az alsó széle elvékonyodva belesimulhat a falba (lefelé gyengülő hőszigetelés!),

- belevésheted a vakolatba,

- az egészet álcázhatod egy, a mnnyezeten körbefutó dobozzal (benne rejtett világítás, szellőzőcső, karnis, kisvonat, akármi)

...és a hőhíd belső felületi hőmérséklete máris durván közelebb jött a szobahőmérséklethez.

Előzmény: MZ/Y (4124)