MageGuild Creative Commons License 2012.01.18 0 0 6031

"A te általad preferált külső nézőpontból ráadásul pont a gondolat szabadsága egyértelmű."

 

- A Rendszernek nincs semmilyen szabadsága, ha a felépítése adott. Éppen úgy, ahogyan a domboldalról leguruló golyónak sincsen semmiféle "szabadsága" affelől dönteni, hogy merre óhajt haladni. Egyszerűen legurul, ahogyan a Fizika törvényei ezt meghatározzák.

 

Az emeri agy, és ennél fogva nyilván a belőle születő tudatállapot is éppen ilyen determinált kell, hogy legyen, hiszen minden egyes építőköve a fizika nyers törvényeinek engedelmeskedik. Lényegtelen, hogy hány billiárdgolyó ütközik egy billiárdasztalon, jól tudjuk, hogy a mozgásuk determinált, amennyiben elfogadjuk, hogy egyetlen ütközés (a folyamat egy elemi része) determinált.

 

"Ha nem így gondolod, akkor mond meg, hogy mire fogok gondolni a következő öt percben!"

 

- Még azt sem tudom megmondani, hogy egy háromtestes gravitáló fizikai rendszer hogyan fog egy perc múlva kinézni. Ne várd el, hogy a testedet felépítő gigamegasok+ részecske együttes állapotának fejlődésére tudományos jóslatot mondjak. Ennek ellenére ha meg tudunk állapodni abban, hogy teljes egészében anyagi lény vagy (anyag alatt itt a fizikailag létező entitásokat értem), akkor a holnap délelőtti döntéseid már most biztosak, éppen úgy, ahogyan az is biztos, hogy a nyáron napra kitett jégkocka fel fog olvadni.

Előzmény: notwe (6030)