Törölt nick Creative Commons License 2012.01.17 0 0 32883

Csak 1-2 tanács (ha még aktuális).

Van erre szakosodott program, így nem kell küzdeni papírral. Persze ha már elkészült úgy a minta, akkor tárgytalan.

A "keresztszemes" mintáknál nehéz az egyenes fugák tartása. Tehát vagy készítesz rázókeretet, vagy szándékosan vigyél hullámot a fugákba, hogy semmiképp ne legyen egyenes.

 

Rázókeret készítése:

Fogj egy lap (papíros) mozaikot, s vágj le minden széléből 1-1 sort. Papírral lefelé fektesd az asztalra. Tegyél köré egy keretet (1,5-2 cm magas elég). Szórj rá egy kis lisztet, és ezt egyenletesen oszlasd el a fugákban. (kb. 2mm magas legyen a liszt a fugákban) Kend be a mozaikot vékonyan olajjal. Az egészre önts vízzel keverd gipszet. Kicsit ütögetheted az asztalt, így távozhatnak a buborékok. Hagyd megkötni. Ha elkészült, a papírt kicsit megáztatva le tudod venni, a mozaikok többsége magától kihullik (a többit picit meg kell feszegetni). A lisztből képződött "trutyi" eltávolítása után még érdemes a mélyedések alját kicsit megkapirgálni, hogy bárhogy teszed is bele a mozaikot ne okozzon gondot (az oldalát ne piszkáld.

1 nap száradás után elkészült.

 

Ha ebbe rakod ki a mintát, utána rá tudsz ragasztani papírt (barna csomagolópapír, iskolai ragasztó stift). Papírral együtt ragasztod az XPS lapra, és szemre el tudod igazítani a fugákat (szinte vízszintesen nézel rá, akkor rögtön látod ha valahol megtörik a fuga).

 

Egyébként kérdezz bátran, majd szólunk (vagy mélyen hallgatunk), ha már meguntuk :-))

Előzmény: Rezveratrol (32869)