Gergo73 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 61488

Szólt azonban az egyidejűség, a távolság, valamint az időtartamok relativitásáról.

 

Igen, de ez drámaibb, mint ahogy te elgondolod. Pl. ha van három esemény - A,B,C - akkor a három esemény időbeli sorrendje függ attól, melyik rendszer ideje szerint kérdezzük. És igen, magának az idő relativitásáról van szó. Amikor Einstein képleteiben t és t' szerepel az bizony azt jelenti, hogy ez két különböző mennyiség. Ha azonos lenne a két mennyiség, nem lenne képlet közöttük. El is nevezték sajátidőnek. Minden rendszernek van egy saját ideje, csak ezt nem vagy képes elhinni vagy megérteni.

 

Képletei csupán várható mérési eredmények kiszámítására szolgálnak.

 

Mondhatod így is, de ez is csak azt jelenti, hogy maguk a mérendő mennyiségek (távolság, idő stb.) relatívak. Nem a műszer bohóckodása miatt, hiszen a SR-ben idealizált műszerek szerepelnek, amik nem tudnak elromlani. A SR-ben az óra csak "az időt megmondó eszköz", a mérőszalag csak "a távolságot megmondó eszköz", a sebességmérő pedig csak "a sebességet megmondó eszköz", nem pedig mechanikai szerkezet.

 

Nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy lassabban járónak talált óra a "tulajdonosának" lassabban öregedésére utal-e.

 

Mint ahogy az óra a SR-ben az idő múlását jelző idealizált eszköz (a fizikusok egyszerűen t-vel jelölik és nem görcsölnek rajta, mint te), ezért az iker öregedése per definitionem megegyezik a nála levő óra járásával. Az óra járása az óra öregedése (és minden másé, ami vele van).

 

Egyébként az idő múlásának relativitása nagyon is felfogható az egyidejűség relativitásának és viszont. Pl. a két fénysugaras példában az állomás rendszerében nem múlt el idő a két fénysugár indulása között, míg a vonat rendszerében igen. Ráadásul minél hosszabb a vonat, annál nagyobb ez a differencia. Nem látszólag, hanem tényleg. De mint mondtam, nincs is értelme másról diskurálni, amíg nem érted meg rendesen ezt a példát. Az állomáson egyidejű események a vonaton nem egyidejűek. Nem azért mert egy "szakértő" így gondolja a nála levő "rossz" műszerek segítségével, hanem mert így van, ez következik az axiómákból.