LyPapa Creative Commons License 2012.01.08 0 0 16589

Kedves Péter,

Valamikor egy bölcs azt mondta, egy rajz többet ér, mint pár oldal szöveg. Én a mélységélességről szóló részt olvasgattam, és látszik,  ismereteid sokrétűek, de a fogalmazás kezdők számára sajnos nem igazán érthető. Pl. azt írod, hogy a mélységélesség az objektív fókusztávolságától függ, holott ez anélkül nem igaz, anélkül, hogy a mélységélességet befolyásoló egyéb tényezőket ne rögzítenéd. Emellett, az objektív fókusztávolsága alapvetően a perspektívát befolyásolja, a mélységélesség pedig a tényleges blendenyílás függvénye (nem az 'F' értékeké, azok már származtatott mennyiségek).

Számomra e témában Merklinger úr írása volt mértékadó, http://www.trenholm.org/hmmerk/#TIAOOF linken, az  'About The INs and OUTs of FOCUS' címszó alatt, letölthető dokumentumot javaslom olvasgatásra. Sokmindent helyére tesz, a CoC-tól az 1/3 - 2/3 élességi tartomány arány csak bizonyos esetekben érvényességéig, a fókuszálás célszerű helyéig, stb.

Az írásban nincs kompakt, nincs 6x6, a tárgytérben értelmezi az élességi tartományt - na ez nagyon tetszett, és kipróbáltam, igaza van !

Üdv: LyPapa

Előzmény: bykyny (16587)