dr_ius Creative Commons License 2012.01.05 0 0 10202

Az új Polgári Törvénykönyv részletes tartalmát nem ismerjü, azt sem, hogy majd alkalmazni kell-e, erre a nyilván hosszú helyzetre. De a jeléen helyzetben, ha nincs köztetek szerződés, akkor a jelenleg hatályos Ptk. szerint:

 

157. § (1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más személy tulajdonában álló dolgot birtokában tarthatja, használhatja és hasznait szedheti.

 

Ezt a hétköznapi nyelven úgy szokták mondani, hogy a "tualjdonjognál erősebb a haszonélvezet.". Tehát ő a birtokos, és nem Ti, azaz kirakhat elviekben, mert:

 

(2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.

 

Tehát az ő döntése, márpedig a tulajdoni lapra tudtommal csak haszonélvezetet jegyeznek be, korlátozott haszonélvezetet nem.


(3) A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében beállott változásra tekintet nélkül fennmarad.

(4) A haszonélvezeti jog korlátozott időre és legfeljebb a jogosult élete végéig állhat fenn.

158. § (1) Szerződés alapján haszonélvezet azzal keletkezik, hogy a dolgot átadják, az ingatlanra vonatkozó haszonélvezeti jogot pedig az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzik.

--

(2) A haszonélvező a haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt.

 

Célszerű lenne egy használati szerződést kötni közjegyző előtt.

 

 

Előzmény: Nano79 (10201)