_Fefe__ Creative Commons License 2012.01.03 0 0 188

Úgy látom, nem sok fogalmad van arról, mit jelent a "jóslat" ebben az esetben :)

> A tóruszmodell azt jósolja konkrétan, hogy kvarkok nincsenek.

Neutron, proton, kvark, bozon, vagy éppen tórusz az elméletekben van (vagy nincs). A mérésekben meg számok vannak, egyes detektorokban különböző észlelési gyakoriságok. Ha az én elméletem az, hogy kicsi zöld törpék alkotják az anyagot, akkor az nem jóslat, hogy de bizony tündérek viszont nincsenek :)

Jóslat az, hogy ennek következtében ha egy aranyrögöt háromszor megdörzsölök, majd ráolvasok egy versikét, akkor zöld színűvé változik. Hogy ezt a manócskák szerintem hogy csinálják, az egészen addig nem sok embert érdekel, amíg ki nem derül, hogy tényleg zölddé válik az aranyrög (amit ugyebár a korábbi modellek nem jósolnak).

> A tóruszmodell azt jósolja konkrétan, hogy Higgs bozonok nem léteznek, kár keresni.

Ez jó, én is felcsapok jósnak, 300 forintért percenként, és azt fogom jósolni, hogy a többi jóst nem érdemes felhívni, csak engem :)

Egyébként meg ha ennyire izgat a téma, érdemes lenne követni az LHC háza tájáról érkező híreket... most épp ott tartanak, hogy nagy (azt hiszem, >95%) eséllyel megtalálták a Higgs bozont 125 GeV energián, ráadásul az ATLAS és a CMS műszerek egymástól függetlenül szignifikáns valószínűséget jeleztek ugyanott, ami nem kis dolog. Igaz, a hivatalos "bizonyíték" valami 99.9999% kell, hogy legyen, de ehhez nagy valószínűséggel már csak egy kis időre van szükség.

Előzmény: Astrojan (186)