leveling Creative Commons License 2012.01.02 0 0 145

Sajnos Mo-tól kb legtávolabbi városban nyitottam, Lübeckben, a Sparkasse zu Lübeck-nél (lübecki takarékszövetkezet). Ugye kinn van ez a rengeteg takarékszövetkezet, mind "külön" banknak számít. Pl. van Berliner Sparkasse, Stadtsparkasse München stb. Mindegyik más kondíciókkal ad bankszámlát, most ránéztem a berlini és a müncheni-re úgy tűnik ők nem kínálnak ingyen számlavezetést. A lübeckiek még mindig ingyen adják a SB online számlájukat.

 

2007 decemberben nyitottam a számlát: foglaltam egy időpontot számlanyitásra a honlapjukon, kaptam egy nevet, hogy kit keressek, odamentem, már várt az a bizonyos ügyintéző, mivel ő nem nagyon tudott angolul, így én összeszedtem a német nyelvtudásomat, odaadtam a magyar útlevelet, bediktáltam a címemet (magyarországit), megkérdezte minek a számla, mondtam neki, hogy szoktam átutalásokat kapni EUR-ban, és itthon kedvezőtlenek a devizaszámla kondíciói, mondta, hogy oké, aláírtuk a papírokat, és kész. Akkor ott befizettem valamennyi kis pénzt (nem kötelező), aztán megkaptam postán a kártyámat, PIN kódot és egy kódlistát a netbankhoz. Azóta annyi történt, hogy megszigorították a netbankot, és kellett szereznem egy német SIM kártyát, mert a tranzakciókhoz SMS-ben küldik a jóváhagyási kódot (csak német számot lehet beregisztrálni). 

 

Itt tudsz keresni olyan sparkasse fiókokat, ahol van angol nyelvű ügyintézés: http://www.sparkasse.de/filialfinder_frame.html

(Beratungssprache alatt kell az Englisch-t kiválasztani).

 

Ha ez segít itt egy lista az összes Sparkasse-ről: http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_Sparkassen_in_Deutschland

 

Illetve van még egy csomó más bank is, érdemes szétnézni, hol van esetleg még ingyenes számlavezetés: 

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_in_Germany

 

 

 

Előzmény: Siemens113 (143)