manta-z Creative Commons License 2012.01.01 0 0 4645

Én sem vitatkozni akarok, de ha össze szeretnénk valamit korrekt módon hasonlítani egymással akkor a lehető legtöbb adatot kellene összehasonlítani. Mert az eléggé összezavarhatja az érdeklődöket, hogy te 2 db 18W-os csővel 300 palántát felneveltél a LEDből meg 75W/m2 kell. Ebből kb annyit lehet leszűrni, hogy mindkettővel lehet palántákat nevelni, de messzebb menő következtetéseket ennyi infóból nem vonnék le. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, hogy melyik a gazdaságosabb néhány adatot ismerni kellene:

- adott területre eső fényáram (lux)

- világítás időtartama

- fénycső színspektruma

- bekerülési költség

- villágítás felvett teljesítménye

és nem ártana egy ledes meg egy fénycsöves palántát a végén egymás mellé tenni, mert lehet teljesen más minőségben működik a kettő. Sőt ebben biztos vagyok, ha a 75W/m2-t ledet teszem szembe a két fénycsővel, hogy nem egy csapatban fociznak lux szempontjából. 

Nyilván ez utóbbi most nem kivitelezhető, de ha leírod, hogy milyen csövek votak a lámpádban, milyen magasan voltak felszerelve és mekkora felületet világítottál meg vele akkor ki tudom számolni, hogy ha egyáltalán megtérül akkor mennyi idő alatt térül meg egy ledes lámpa magasabb bekerülési költsége. A LED-es lámpánál az összes adat a a rendelkezésemre áll.

Előzmény: gergerg (4644)