mmormota Creative Commons License 2012.01.01 0 0 61368

"Szólok: elhangolódtak a műszerei."

Ez is egy lehetséges magyarázat, Lorentz pont ezt dolgozta ki. Mivel matematikai szempontból egyenértékű, minden számítás ugyarra az eredményre vezet mint a specrelben, így nem lehet kísérlettel megmutatni hogy egyik hibázik míg a másik jó, vagyis nincs mód kizárni valamelyiket.  

 

Megpróbálom teljesen más oldalról megvilágítani, miért Einsteinét használják.

 

Vegyünk egy olyan mennyiséget, amit relatívnak fogadsz el, például legyen ez a sebesség. 

 

Jön Privatti2 és azt mondja, ez hülyeség, a sebesség abszolut dolog, mindennek van egy igazi, valódi sebessége, amit egy valódi álló rendszerhez kell mérni, minden egyéb mérés elhangolódott műszerektől származó adat amit fenntartással kell kezelni.

Csakis az abszolut álló rendszerben 0 sebességű műszerek képesek jól mérni a sebessséget, amint egy műszer megmozdul, elhangolódik.

Sajnos ez az elhangolódás olyan jellegű, hogy a leggondosabb vizsgálat sem tudja kimutatni, egyetlen ismérve, hogy az ilyen műszer nem a jó értéket mutatja. Az is ismérve, hogy mindegy milyen elvű az a mérés, legyen az legombolyodó csomózott madzag vagy lézerradar, mind ugyanolyan mértékben hangolódik el.

Még sajnálatosabb, hogy mindeddig nem sikerült meghatározni, melyik is az abszolut álló rendszer, így képtelenek vagyunk kiválasztani, melyik műszer eredménye az igazi.

De ettől függetlenül létezik az abszolut jó műszer, csak mi nem tudjuk melyik, aki pedig ezt nem érti az tévelygő gyengeelméjű, esetleg dogmatikus aki bedőlt bizonyos Galileinek.

 

Erre jönnek a mindent félreértő betonfejűek és azt mondják: felőlem lehet ilyen abszolut rendszer, én nem fogom ettől összebonyolítani az életemet. Sokkal egyszerűbb ha a sebességet relatív mennyiségnek tekintem. Számolok abban a rendszerben amelyikben kényelmes, és tudomásul veszem hogy az a sebesség amivel így számolok, csak a választott rendszeremben értelmes, ha nem mondom meg melyik az, akkor nem értelmezhető, valamint más rendszerben egész más is lehet. Pont.

Ha valaki mégis talál egy módszert az abszolut álló rendszer kiválasztására, akkor érdemes újra megvizygálni a kérdést, addig kösz jól megvagyok a relatív sebességgel tévelyegve.