Gergo73 Creative Commons License 2011.12.30 0 0 61329

A méter rudat meg definiáltad a fénysebességhez képest

 

Nem, a méterrúd alapfogalom a SR-ben, illetve a SR írásakor még így mértek távolságot. Több évtized elteltével a gyakorlati életben a métert a fénysebesség és az idő segítségével újraértelmezték, miután megtapasztalták, hogy a SR jó modell. De amúgy a mi diskurzusunk szempontjából ez lényegtelen, mert a távolság ilyetén mérésére is szükség van egy megfigyelőre és egy nála levő órára, ilyen pedig a fénysebességgel közlekedő rendszerben nincs.

 

Tehát a hozzád képest fénysebességgel haladóhoz képest adtad meg a sebességet. 

 

Mint mondtam, sebességnek csak megfigyelőhöz képest van értelme, hiszen távolságnak és időtartamnak is csak hozzá képest van értelme. A sebesség definíció szerint egy távolság és egy időtartam hányadosa, ezeknek pedig csak olyan rendszerben van értelme, ahol méréseket lehet végezni (pl. egy órával). Ez még akkor is így van ha a távolság mérését "megússzuk" azzal, hogy egy (másik) időtartam segítségével definiáljuk úgy, hogy azt felszorozzuk az egyezményes 299 792 458 m/s konstanssal. A fénysebességgel közlekedő rendszerben nem tudsz semmiféle időtartamot mérni (mert nincs benne megfigyelő és óra), ergo távolságot és sebességet sem.

 

A filozófia arra vonatkozott, hogy azért mert valamit nem (mérsz) észlelsz, attól még létezhet. Te viszont a mérés lehetetlensége esetén a létét is kétségbe vonod.

 

Kevered a szezont a fazonnal. Amiről beszélünk, az egy mérési utasítással definiált fogalom, jelen példánkban az inerciarendszer fogalma. A SR-ben alapvető tétel (tehát nem kinyilatkoztatás, nem hit, nem filozófia, hanem bizonyított állítás), hogy két inerciarendszer egymáshoz képest nem közlekedhet fénysebességgel. Innentől kezdve értelmetlen a fénysebességgel közlekedő inerciarendszerről beszélni (a relativitáselmélet keretein belül). Ez nem filozófia, hanem logika. Pl. egy egyke gyerek nővéréről sincs értelme beszélni, mert az "egyke" azt jelenti definíció szerint, hogy nincs testvére, tehát speciálisan nővére sem. Ha valaki köti az ebet a karóhoz, hogy egyke gyereknek is lehet nővére, még akkor is, ha nem láttunk ilyet, az csak azt árulja el, hogy nem érti a szavakat, amiket használ.

 

Semmit nem kell ebben az esetben tapasztalni, csak kikövetkeztethető, hogy létezik.

 

Pont az következtethető ki, hogy fénysebességgel közlekedő inerciarendszer nincs. Lásd az előző bekezdést.