emkorec Creative Commons License 2011.12.22 0 0 461

OKJ

 

bocs de nem jártam erre április óta. Azóta befejeztem az okj-s képzést, hurrá megvan a papírom, csak megerősíteni tudom a korábban leírtakat. A Prátert nem zárják be, merthogy ott nem csak fotós képzés folyik hanem ötvös meg asszem fogtechnikus és órás, de utóbbi kettőre nem mernék megesküdni. A fotós képzés (Fényképész fotótermék kereskedő) viszont úgy hallottam nem fog elindulni, a korábbi évfolyamok még ott tanulnak, de hogy újak indultak-e nem tudom. Külsősök járnak oda azt tudom. Meg azt is tudom már hogy a modulrendszer tavaly és idén indult el, jövőre eltörlik és megint lesz helyette más (hogy jobb vagy szarabb azt nem lehet tudni, bár ennél szarabbat már nehéz lesz kitalálnia az NSZFI-nek). Az analóg kikerül a tantervből helyette lesz videotechnika. Ez az alkalmazott fotográfus, lehet hogy a fényképész ft-kereskedők még fognak analógot tanulni, ezt sem tudom. Egy tény, az egész rohadt okj-s képzés egy bazi nagy bürokratikus agyrém, a tételeket olyanok találják ki, akik maximum csak messziről láttak fotográfust, nem sok köze van a tananyagnak a való élethez. Mi még duplán is szívtunk mert elkezdtünk tanulni valamit, amiről 2 hónap után kiderült hogy a vizsga szempontjából felesleges volt, ugyanis az NSZFI 2-3 hónappal a tanfolyamkezdések után bírta prezentálni a modulrendszer követelményeit - ergo addig azt tanultuk, amit az előző rendszer követelményeire alapoztak.

 

És valóban, már elhangzott. Ha egyéni vállalkozó vagy kell OKJ-s papír, erről megoszlanak a vélemények, elméletileg már kiválthatod a vállalkozóit (úgy tudom már a fizikai testet öltött igazolvány is megszűnt) anélkül hogy papírt mutatnál be, de ha ellenőrzést kapsz később be kell tudnod mutatni. Ehhez képest hallottam olyat ismerősöktől, hogy vállalkozóit akartak kiváltani fotózásra az elmúlt pár hónapban és mégis kérték a papírt ott helyben. Magyarországon simán elképzelhető hogy az ügyintéző kollegina nincs tisztában a megváltozott szabályokkal, bár ez valahol lényegtelen, mert a papír így is úgy is előbb utóbb kelleni fog.

 

Ugyanígy a cégek esetében is. Kft,kkt,bt tevékenységi körként felveheti a fotózást, adhat róla számlát, de ha egyszer jön egy ellenőrzés, meg fogják kérdezni, hogy no és melyik alkalmazott, ügyvezető vagy tulajdonos tud felmutatni egy okj-s végzettséget? Valakinek a cégnél kell legyen. Erre is hallottam ellenérvet, egyesek azt mondják hogy veszélyes szakmáknál kötelező csak, pl villanyszerelő, de én ezt - ismerve a magyar bürokráciát - esélytelennek tartom, már csak azért is mert ez sima boltot, például divatáru üzletet, vagy bármilyet csak úgy üzemeltethetsz, ha legalább egy eladónak van kereskedelmi végzettsége. Márpedig a bolti eladó ritkán veszélyes szakma...legalábbis a közösségre nézve :)

Előzmény: bestpixel (430)