gazo2 Creative Commons License 2011.12.14 0 0 502

Kedves JKovács1 Levelezőtársam!

 

Köszönöm a bizalmat, amit igyekszem - legelább részben - kiérdemelni. A jelenlegi bíróság a Kazinczy utcában 1979-ben épült. 25. évfordulójára írtam egy történetet, mely a Petőfi Népében jelent meg.

 

A régi épület a Mátyás király tér, később Április 4. tér, a Jelky tér nevet úgy tudom én adhattam neki, később vált hivatalossá, tehát a Jelky tér északi oldalán, a Pesti út (ma Dózsa György út) mellett volt, a mai Spar Áruház helyén.  Én már csak esendő állapotában ismertem, a végén meg is volt támasztva gerendákkal. Major Máté szerint, apja ott volt a Járásbíróság elnöke -, "szerény architektúrájú" épület volt.

 

Hogy igaz-e, hogy az épület életveszélyessé válásához - ez volt az új épület építésének feltétele - egy teherautóval hozzásegítettek volna, nagyon fúrta az oldalamat, de sem Sárközy, sem Wolf bíró úrtól nem mertem megkérdezni. Mindketten felettünk laktak a lakótelepen, a Duna utcában, sajnos, nekrológot is írnom kellett róluk.

 

A jellegtelen épületet akkor fotóztam le, amikor körül volt dúcolva, de ezek a fotónegatívra készült képek elvesztek, mert nem az én tulajdonomat képezték.

 

Amennyiben létezett róla képeslap, az Becherer Károly neves gyűjtőnél lelhető fel.

 

Barátsággal:

Gál Zoltán

Előzmény: jkovacs1 (501)