Wet RinR Creative Commons License 2011.12.10 0 0 298

Jelentem én végigolvastam amit írtál. Sok minden nem volt egyértelmű (mi az amiből a végstádiumban kettőt is kibírt? 24 kg-os kutya, de milyen fajta és mekkora?), volt fölösleges momentum is (a szívultrahang speciális terület, sima UHkészülékkel nincs is értelme, csak a legjobb szakértők végzik, de itt nem volt szó szívelégtelenségről, így értelme sem volt).

A több kolléga által kezelt esetből kutya létére jól megtermett állatorvosi ló lett, annak minden következményével. Szerintem a műtétről nem az állatorvosnak kellett volna döntenie: minden vizsgálat elvégzése után a gazdi joga a döntés a lehetőségek és az esélyek ismeretében. Ha ő nem is vállalta a műtétet, mindenképp fel kellett volna ajánlani egy jobban felszerelt szakintézményt az operáció elvégzésére, hiszen a sikeres műtét után a legjobb az esélye az állatnak. A gyógyszeres terápiát választva viszont folyamatosan kontrollálni kellett volna az állapotot (rendszeresen megismételt vese- és májparaméterek, és többszöri ultrahang). 

Számomra az egyetlen érdekes pont a rossz májparaméterek gyógykezelése. A Legalon+Neopampur ment szeptembertől decemberig mindenféle kontroll nélkül?

Szerintem ez az esetleírás is azt mutatja, hogy milyen fontosak az internetes fórumok: ha akár itt az Indexen, vagy bármelyik másik fórumon tanácsot kaptál volna bármelyik kollégámtól, hogy mire kell figyelned, akkor talán sikerült volna meggyógyítani a kutyádat. Persze az is elképzelhető, hogy a műtét alatt, vagy után elpusztult volna a kutyád, de akkor legalább azzal a tudattal vehettél volna búcsút tőle, hogy a lehető legjobb kezelést kapta, és ennek ellenére pusztult el.

zs