lustica Creative Commons License 2011.12.08 0 0 48644

Korábbira még:

Alapvetően az elv rossz.

Látsz egy jó kutyát, aki tetszik agyilag, küllemileg. UTÁNA elkéred a tkv-ét és megnézed, hogy a genetikája is jó-e, azt hozza-e a háttér is, amit szeretnél. Meg persze legyenek meg a kellő eredményei.

Ha bármelyik is hibázik, bukik a tenyésztés. Lehet nagyon extra a szülő, abból is lehet "selejt" kölyök és lehet akármilyen jó egy kutya, ha nem jó a genetika a kölykeibe nem önmagát rakja, hanem a rossz génállományt...

 

Ergo hiába jók a kutyád szülei, ha a Te kutyádnak nincs szűrése, nincs meg a képességvizsgája stb-stb. A szülők nem garantálják teljes mértékben, hogy a kutyád jót örökít majd. (arról nem is beszélve, hogy a diszplázia nem egy génhez kötöttt domináns-recesszív öröklődést mutat, tehát a szülők mentes eredményével se lehet kiszűrni a kölyköt, csak csökkenteki a valószínűséget...)

 

A mostani kérdéshez:

Hacsak nincs a szukának és a tiédnek is meg az öröklődő betegségekre a szűrése (csípő-könyök DP, szembetegségek) és a kötelező minimum képességvizsga, tenyészszemle, nem vonható tenyésztésbe.

 

Arról inkább nem nyilatkozom, hogy mennyire elavult nézet, hogy a szukának egyszer szülnie kell, mert ezt már végre el kéne felejteni! A szukának NEM jó, ha ellik, sőt, növeli a későbbi emlődaganatok veszélyét. és számos egyéb komplikációhoz vezethet. Hiába nem foglalkozik ezzel "munkaszerűen" az ismerős, ez ugyanúgy szaporítás, csak a hobbi oldalról és ugyanakkora kárt tesz az állományban.

 

A kan részéről: ha ivartalanítás a cél, akkor sztem előtte ne fedezzen a kan. Kárt nem tehetsz benne fizikailag, de utána sokkal inkább fog menni a szukák után még töketlenítve is.

Előzmény: donci2 (48640)