LvT Creative Commons License 2011.12.07 0 0 8895

> Lehet, hogy tévedek, de azt gondolom, hogy a lakosnévi családnevek többsége éppenhogy a névadó településtől nem túl messze rögzült, és távolabb már legfeljebb/főként a nagyobb tájegységek rögzültek családnévként (pl. Gömöri).

 

Ez persze így van: négy [lapos, platós] Gauss-görbe áll egymás után. Az első a ház-, dűlő- és falurészneveké: ezt a magyar névtan nem nevsíti külön, de pl. a német igen Wohnstättenname (pl. Felvégi, Vizi stb.). Itt a Gauss-görbe felfutó szára az adott dűlőbe, ill. a falurészre esik (itt még nincs számottevő nevező erő), a teteje a faluba, a lecsengő szára pedig a falu határán túlra nyúlik (ott sincs elnevező erő, mert ott a felvég már egy másik helyet jelöl).

 

Ahol ez lecseng, ott kezd fölfutni a településnévről vett lakosnév, az adott faluban igen gyér, a szomszédban már némileg valószínűbb, de a görbe teteje kissé odébb esik. És igaz, a nagy távolsággal a nevező erő csökken.

 

Ahol a településnévi lakosnév lecseng, ott váltja a tájegységről való lakosnév, és ezt követi a népnévi családnév.

 

 

> Elég csak az Ivády család(ok)ra gondolni, akik benépesítik Ivádot.

 

Ivád szerintem anomália. Nem érdemes vele rendszerszerűen számolni. A faluban lakó nemeseknél előfordulhat, hogy birtoknévként megjelenik a lakóhely neve. Az egy nemesi család által belakott településen pedig általánossá válhat.

 

De szerintem a gyakorlatban minden különvált részcsaládnak saját ragadványneve van, amely a gyakorlatban a családnév helyébe lép. A vezetéknevek rögzülése előtt ezek előbb-utóbb kiszorították a régebbi családneveket. A rögzülés pedig konzerválhatott egy ideiglenes, instabil állapotot.

 

Másik anomália pl. a bükkbeli szlovák falu papjának esete, aki a „természetesen” kialakult szlovák családneveket Rákócira stb. változtatta saját intenciójára. De az önkéntes névmagyarítás is ide jön.

 

Egy „elméleti” családnévnél ezeket az anomáliákat nem szokás figyelembe venni. Ezek kimutatása szerintem már genealógiai probléma.

 

 

> De a régebbi anyakönyvek is viszonylag szignifikáns mennyiségben (szubjektív benyomás!) tartalmaznak olyan családneveket, amik a szomszéd településekkel vannak összefüggésben.

 

Kérdés mindig a rögzült ragadványnév és a családnév átmenetének a kapcsolata. Átmenetileg lehet instabil vezetéknév is, de ez aztán rendszerint kiküszöbölődik, és nemigen lesz belőle stabil családnév.

 

Előzmény: Mezőbándi (8889)