Schenouda Creative Commons License 2011.12.06 0 0 8276

A kígyókhoz, sárkányokhoz kapcsolódó hagyományok, hiedelmek és szimbólumok annyira szövevényesek, szerteágazóak és régiek, hogy egyszerűen szinte bármire és bárhol fel lehet hozni, ez egy "őserdő": egyrészt kozmikus kígyó, máshol a kincset őrzi, egy harmadik változatban a tudás birtokosa, majd egy következőben a gyógyítás jelképállata, és így tovább...

Egyszer a legfőbb tisztelet nyilvánul meg felé (kígyókultuszok), máskor meg az isteni hős pusztítja el, harmadik helyen, meg valami híres család tekinti az ősének a kígyót... szóval ahogy a helyzet hozza. Mendészi Aszklépiadész egyiptomi történetíró azt írta, Augustus anyját egy kígyó termékenyítette meg.

 

Hogy az óriás kígyó így benyeli a hőst, nekem új, eddig ilyet csak Jónas cethaláról feltételeztem. Ez már akkor is érdekes momentum, ha csak valami szimbolikus valami (élőben -azt hiszem- kicsit rizikós bevállalni). Amúgy nagyon érdekes a kígyókultuszok vizsgálata is, de mondom nagyon régi, már ott van a Paradicsomban. A Kígyó volt, ki elárulta az Úr terveit az embernek, "fülébe súgva" a titkot.

 

Kadmosz: régi, bonyolult hős, a hozzákapcsolódott mondák zavarosak. Thébai alapítójának, az írás behozójának tartották Föníciából. A Márványkrónika szerint i.e. 1519-ben alapította Thébait, s a hellenisztikus történetíróknál és logográfusoknál: történeti alak. Viszont ha valóban valami elcsatangolt föníciai királyfi volna mükénéi korban, úgy nehezen képzelhető el a róla fenn maradt mítoszok régisége, sokfélesége vagy pld. akkor hogy lehet azonos Hermésszel?

Szerintem sehogy, mert volt egy nagyon régi Kadmosz, egy pelaszg, akit Ogügész boiótiai király fiának mondtak ("Atlasz nemzetségéből"), és ez a későbbi a föníciai Agénor fia volt, aki ezek szerint Thébai újralapítója lehetett csak, s talán ezért is kapta a Kadmosz nevet.

Kadmosznak a kabiristenségekhez tartozása, vagyis hogy közzéjuk tartozik, igencsak homályos és problémás. Egyesek Kadmilosszal ("kis Kadmosz") azonosították. Dionüszodórosz történetíró mondta, hogy Szamothrakén Kadmillosz Hermésszel azonos. Máskor meg azt mondják Kadmosz fiáról, Kadmilloszról vagy Kaszmilloszról van szó. A szamothrékéi négy kabirból ő a legfiatalabb: a Nagy Anya, Axioxersa fia és szeretője egyben. Lükophrón Alexandrájában: Kadmosz=Kadmillosz=Hermész. Kadmoszról azt mesélték a szigeten vette feleségül Hamoniát, ennek eseményei belekerültek a kései kabir-rítusokba. De egyszerűen simán elképzelhető az is, hogy a thébai Kadmosz királynak semmi köze ezen kívül (és a név hasonlóságon kívül) a szamothrakéi Kadmilloszhoz, ez pedig elsősorban a források szegénysége és amiatt van, hogy sok információ a kabirokról és szertartásaikról már az ókorban is tiltott dolognak számított, a történet írók és költők is bizonytalanságokban voltak.

Ha beszélhetünk Kadmosz argonautákhoz való kapcsolatáról, úgy az a korábbi, pelaszg Kadmosz lehetett. A föníciai Kadmosz alapításának mondták a Thébai Kadmeiát, a fellegvárat, pedig tudjuk, hogy Thébai már korábban nagyhatalmú, gazdag város volt: mükénei kori palota is állt ott. Ősi sokszázados ellenségeskedés fűzte Orkhomenoszhoz, de már az i.e. 3. évezredben is bizonyosan egy nagyváros volt...

Előzmény: Nolanus (8273)