sz_attila Creative Commons License 2011.12.01 0 0 2507

Most megint időmilliomos vagyok ... :)

Ezért visszatérek régebbi témákhoz is esetleg. (Az a munka végülis nem valósult meg, amiről akkor diskuráltunk, mert megbízhatatlan volt a megrendelő, ilyenkor inkább én mondok nemet).

A szabad kéznél - illetve egy munkakapcsolat elején - úgy működik a dolog, hogy a vevő lefixálja, mi az, amit mindenképpen látni szeretne a kertben, a többi szabad préda. Nos ha nincsen kifejezett kívánsága stílust, irányzatot illetően (képzeld el, 4 év alatt ilyen még nem volt!), akkor a saját stílusomra készítem el az első változatot. Olyat csinálok, amit oda, arra a területre én szeretnék magamnak, ha ott laknék. Persze figyelembe veszem az "általános elvárásokat", amelyeket már az évek alatt megtapasztaltam, és csak óvatosan vizelek szél ellenében.

Itt van egy példa, amit most fogok vinni az első megbeszélésre.

Felülnézet. Klasszikus elrendezés, a kuncsaft sok füvet akart (miért, melyik nem?...), örülnék, ha ennyi maradna, de nehéz lesz.

Látvány az utca felől. Az utcán yucca filamentosa variegata, lavandula hidcote blue és coreopsis v. moonbeam. Azért ezek, mert nem lesz automata locsolás.

"Előkert". Sok pázsit, sok díszfű (carex comans frosted curls, árvalányhaj), zsálya officinalis berggarten, palace purple tűzeső, tatárvirág, gömbtuják, kecskerágók.

Haladunk hátrafelé. A tuja, ill. hamisciprus-sor a tulaj egyik fő elvárása. Meg is határozta, hol lesznek a smaragdok, a többi az én választásom, valszeg gold rider leylandi lesz. Alatta színes-vegyes "mischung":)

Itt a lényeg. Ez a rész látható a legjobban a nappaliból. Van egy emelt ágyás a sarokban, ívelt, alatta egy kis tó, amelybe fentről, az ágyásból csobog le a víz. Szoliterek: corylus avellana contorta, japán juhar, tollborzfű, tsuga can. jeddeloh, pinus sylvestris hillside creeper, tóparti növények, törpefenyők, íriszek, stb.

Hátsó traktus.

Látkép a nappaliból.

 

Az egész telek 900nm. Ebből a kert alig a fele, mert sok a térkő is. Aztán lehetséges - még nincsen eldöntve -, hogy lesz egy medence is ott a terasz előtt, az utolsó képen látszana a nappaliból. Ettől félek, hogy megszünteti a sarki emelt ágyást és előtte a kis tavat.

Az emberek egy medence miatt, amiben majd 10x fürdenek az évben, simán kivágják a kert legszebb részét.

Előzmény: agicza (2445)