Jena307 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 5768

Sziasztok, csak arra jutottam hogy muszáj lesz egy pufit üzembe helyeznem, hogy megoldjam a túlfűtési gondomat.

Van vegyes kazán 27kw celsius, 24kw gázkazán, rézcsöves lapradiátorok, asaco 60°os kazánvédő, visszacsapó mindkét kazánnál vegyesnél rugó nélkül.

Elképzelés az hogy kb. 30°os előremenővel szeretnék, állandó hőérzeten kb 23°ot tartani a lakásban. A ház 60as vályog, hőszigetelt nyílászárók, kb 100-120m2.

nekem csak azért van a pufira szükségem hogy a túlfűtési gondot letudjam, mert most fojtom a kazánt, és csupa kátrány, tehát nem szempont hogy nagyobb intervallumot kifűtsek a pufiból, így a matek szerinti 27kw*50liter=1350 liter helyett szerintem elég lenne az 1000liter is, de mivel még nincs tartály így ez még képlékeny.

Egy nagyon egyszerű rendszert akarok építeni, ha csak lehet mellőzve a csőkígyós/hőcserélős bonyodalmakat, csak legyen egy pufi, egy körön fűtse a kazán, másik csöveken meg menjen a radiátor kör, közös fűtőközeggel nyitott rendszerben. Ezeknek az elgondolásoknak a előnyeiről/hátrányairól nincs sok tudásom, ebben kérem az olvtársak tanácsát. Most az elsődleges cél hogy működjön nagyon kicsi pénzből, aztán majd később, ha több a kavics, majd fokozatosan felhoznám a színvonalat.

Nagyjából mik kellenének ehhez? Pontosan milyen keverőszelepet ajánlanátok amivel lehet ilyen tartományban (30-50°) radiátorkör előremenőt beszabályozni, meg még mi kellhet ehhez, csőtermónak kapilláriscsöveset használok a c24kazánét. Holnap megnézek egy rendszert, de az nem az én szinvonalam(magasabb), de azért nagyjából képet kapok hogy kellene ennek kinéznie.

Akinek ilyen leegyszerűsített/olcsósított rendszere van, szívesen olvasnám a leírását, mi hogy hová van kötve, milyen szelepekkel, milyen vezérléssel, mik a tapasztalatok. Tavaly olvastam ezt a topicot, de annyi a hsz. hogy lehetetlen elolvasni az egészet, nemhogy kiszűrni azt ami nekem lényeg.