Schenouda Creative Commons License 2011.11.26 0 1 8268

Jason Colavito nyilván valami szkeptikus, de nem csak ő száll szembe a paleoasztronautikai értelmezéssekkel, hanem úgyszólván mindenki. A tévedés, vagyis az ő tévedésük abban van, hogy ezt egy modernkori mítoszként demagogizálják, s hasonlóan harcolnak ellene, mint Atlantisz esetében: kiválasztanak valami dilettáns szerző munkáját, majd azt elemzik, kaszálják: végül kijelentik, nem jártak itt, nem létezett Atlantisz (pedig attól hogy ezek hülyeségeket is írtak, attól még itt járhattak, és Atlantisz is létezhetett).

 

Engem különösebben nem érdekelnek Däniken és hasonszőrűek könyvei, nem is olvasom őket. Colavito az Arangyapjú mítosza kapcsán azzal kezdi az "ősűrhajózást" tagadó fejezetét, hogy előszedi Robert Temple The Sirius Mystery c. könyvét, amit az egyik legjelentősebb munkának nevez a paleoasztonautika műfajában. Gondolom ezzel, azt próbálta nyomatékosítani, hogy valami komoly, vitára alkalmas, a másik elméletet részletesen kidolgozó kutató munkájával száll szembe. Hozzáteszem, hogy Robert Temple teljes dilettantizmusát, plagizálásait, reflexszerű kis következtetéseit, olyan ösztönös csúsztatásait, melyekről ő maga sem vette észre, hogy az, szóval, hogy ő csak egy "rajongó"... többször emlegettem itt pár év alatt.

Templének -ahogy Dänikennek vagy a belerusz Agresztnek- tkp. semmilyen átfogó koncepciójuk nincs, csupán abban merülnek ki, hogy csomó fotót mutat rejtélyes helyekről (a Nazca-fennsíktól a tasszii sziklafreskókig) és rengeteg idézet vallásos művekből, ahol az istenek "tüzes szekereken" jelennek meg: bizonyítandó, hogy idegenek jártak itt (de másmilyen vizsgálódást nem is nagyon végeznek, tehát nincs következő lépcsőfok...).

 

Colavitót úgy látom sokkal érdemesebb olvasni, mint Temple bármelyik munkáját. De régebben szóltam Temple "véleményéről" az Argonautákkal kapcsolatban (szóval nem tetszett):

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=108428541&t=9000303

 

Némely sületlenségéről már írtam itt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=103382506&t=9000303

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91359075&t=9000303

 

 

Az Argonauták vagy Odüsszeusz utazása kapcsán közvetlenül valóban nincs is "paloasztronautikai szál", hisz a szereplőket nem utaztatják űrhajókon az égbe valamiféle csillogó ruhás istenek. Ezek kifejezetten földi történetek. Odüsszeusz kapcsán igyekeztem is elkerülni az ilyen részleteket, de könnyű is volt. Viszont a kerettörténethez, hogy lássuk az események mozgatórugóit, hogy ezek a lények ott voltak ezen események hátterében ill. múltjában, feltétlenül kellett.

 

Kicsit beleolvastam Colavitóba, kár, de nincs rá több időm most, persze érdekel, amit ír, hisz valóban pld. a Vénuszról jött idegenek (néha civilizátorok) meséje felbukkan már a 19. században a teozófusoknál, mint William Scott-Elliott, majd a francia Trarieux d’Egmontnál. Náluk mint a Láng Urai jelennek meg 18 millió évvel ezelőtt, mint a világ urai (szerintük: óriástermetűek, tojásrakók és kereszteződtek az emlősökkel?!). Ír hasonlókról a kiváló Maurice Magre egyik könyvében is (1935).  Valóban ott van Lovecraft és társai által alapított "mitológiában", de tán legfőképpen és legérdekesebben Leigh Brackett 1940-es években írt Vénusz-történeteiben:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_in_the_fiction_of_Leigh_Brackett

 

Lovecraft és William Lumley által írt Alonzo Typer naplójában (1935) olvassuk:

 

"Tanulmányoztam Dzyan Könyvét, melynek első hat fejezete a Föld keletkezése előtt született, és amelyik öregebb, mint a Vénusz urai, akik hajóikon hozták a civilizációt a mi planétánkra..."

 

De jelzem, hogy azért jelenhettek meg a Vénusz-lakók a modernkori mitológiában, mert egyszerűen benne volt a levegőben, a sokkal régebbi mitológiákban, és az erre fogékony emberek önkéntelenül is rátaláltak erre a szálra....

Előzmény: Nolanus (8267)