caterina3 Creative Commons License 2011.11.19 0 0 10057

Sziasztok! Jogi tanácsot, érdemi információt szeretnék kérni az alábbi ügyben. Igazából munkajogi a kérdésem, de a  munkajogi topicban napok óta nem kapok választ, hátha itt sikerül.

 

Férjem közalkalmazottként dolgozik egy állami intézménynél. Eddig a központi egységnél volt (amúgy kb. 35 éve ott dolgozik, soha nem politizált, nem volt soha semmilyen pártnak a tagja). A vele azonos beosztásban lévők közül neki a legmagasabb a végzettsége, és egyértelműen ő végzi legjobban a munkát, amit számos korábbi hivatalos elismerés is bizonyít.

 

Most az új főosztályvezető úgy rendelkezett egyik napról a másikra, hogy helyezzék át "a végekre", azaz egy olyan egységhez, mely nemcsak fizikailag van messze, de a munka jellege is egészen más (sokkal alacsonyabb kvalifikáltságot kíván meg, mint az eddigi beosztása) annak ellenére, hogy névleg ugyanaz a beosztás. Többszöri átgondolás után sem lehet ennek más oka -- mivel a férjem semmit nem követett el --, mint politikai, mivel a férjem nem tagja a jelenleg regnáló pártnak (sem).

 

Ráadásul az is benne lehet a levesben, hogy a másik egység megszűnik (mivel évek óta nem fejlesztik, hanem hagyják lepusztulni, elég gyanús), tehát esetleg alkalmat teremthet az oda való áthelyezés a leépítésre.

 

Kérdésem: köteles-e a munkavállaló egy ilyen belső áthelyezést elfogadni? Ha nem, mik a jögkövetkezményei? Mit lehet tenni ilyen helyzetben, mit javasoltok? Férjem 55 éves, két iskolás gyerekünk van, én pedig szabadúszó vagyok (kutyavacsorája-jövedelemmel), így a helyzet több mint katasztrofális...