Nolanus Creative Commons License 2011.11.14 0 0 8254

Indítok egy kis felületes brainstormingot.
Graves idézi Diodoroszt, aki ezt írja Héraklészről (Görög Mítoszok, 118.2.):

"2. Diodorus Siculus három Héraklész nevű héroszról tesz említést: egy egyiptomiról, egy krétai Daktüloszról és Alkméné fiáról...Diodorus Siculus szerint az egyiptomi Héraklész, akit Som-nak vagy Chon-nak hívtak, tízezer évvel a trójai háború előtt élt, s görög névrokona az ő hőstetteit vette át."
Ez bizony eléggé elgondolkodtató, korábban megjegyezted Héraklészről, hogy egyrészt rengeteg hérosz alakot olvaszthatott magába (Ciceronál meg Varronál egyre inflálódik a számuk), másrészt pedig, hogy ő is egy olyan Odüsszeusz-féle fajzat volna.
Figyelembe véve a Héraklész alak impozáns ősiségét, kissé jobban érthetőek talán a nyugatra tett utazásai különböző ügyekben...(meg egyéb tevékenységei, amit ezek a történetírók is csak egy sokkal régebbi Héraklész létezésével magyaráztak)
De aztán itt van még az is, amit Hérodotosz ír az egyiptomi kosfejű Zeuszról, hogy Héraklész vágyát hogy megpillanthassa, úgy csillapította, hogy egy kos fejét és irháját vette magára (korábban már említettem ezt a jelenséget Mendes és az aranygyapjú kapcsán). Szóval nyilván nem véletlen, hogy bevették az Argonauták közé, bár ott eléggé 'töredékes' a szerepe, de talán még élt az emléke annak, hogy valaha neki is volt egy ilyen kalandja. A másik érdekesség ezzel kapcsolatban az, amit az aranygyapjúról mondanak, hogy képes volt a viselőjét hordozni, a vízben vagy a levegőben (Phrixosz ugye így jut Kolkhiszba). Viszont ilyesmit Héraklésznél is ismerünk, a vázafestők meg is örökítették, ahogy a Héliosztól kölcsön kapott aranyserlegben vagy csészében hajózik. Na tessék, már megint ez a sok alakú Grál...

Ami még érdekes lehet: ki lehetett ez az Ida-hegyi Daktülosz? Ez lenne az Odüsszeusz fajtájabéli?

Na meg, hogy ki az egyiptomi Som, Chon, Dsom stb... hirtelen csak egy Baal-Chom-ot találtam, azt is Balavatskynál...

Előzmény: Schenouda (8253)