cili111 Creative Commons License 2011.11.13 0 0 27

Alighanem eldőlt a dolog. Megvizsgálva a JBSS Bahn-t (3.85r3 verzió, 90 napos próbaidővel), arra jutottam, hogy - elismerve számos kiválóságát és kitűnő felszereltségét - nekem nem a legjobb, mert:

- a 45°-os kanyarok rengeteg kötöttséget jelentenek, nem túl életszerű,

- a perspektívikus - 3D - látvány néha zavaró, néha bosszantó, a felülnézet és az oldalnézet eme keveréke mintha csak mindkettő hátrányát egyesítené,

- a 16x16 m-es rasztertávolság, és az "egy mező - egy elem" tervezési megoldás ismét sok korlátot jelent.

Minden elismerésem a szerzőnek, de nemigen tudta kinőni a DOS-os eredetű kinézetet.

Aztán kicsit belemélyedtem a TrainPlayer 4.1 programba. Ennél is találtam olyat, ami bosszantó hiány, de rengeteg előnye van az előzővel szemben:

- tetszőleges ívek és kitérők szerkeszthetők

- tetszőleges távolságra helyezhetők a sínek (pl. a magyar szabvány szerinti 5 m-re is)

- bármilyen grafika "ráhúzható" a kész pályára, ezzel a lehető legélethűbb látványt lehet létrehozni

- nagyon jól programozható a szkriptek segítségével

- a kiváló pályaépítési lehetőségeken és az operatív képességeken túl ez valójában egy stratégiai játék - ha jól értelmezem (kipróbálni ezt a részét még nem volt szerencsém, pár napja foglalkozom csak vele). Raktárakat, termelőket, csomópontokat és kocsiparkot lehet telepíteni, a program "leltárba veszi" ezeket, és véletlenszerűen generál egy tevékenység listát, ami alapján üres kocsiket kell egy telephelyre betolni, azokat megtölteni termékkel majd egy vagy tobb másik csomóponton kirakodni.

Valószínű, hogy még jópár hasonló program létezik. Hozzám ezek jutottak el és ezekből választok. A TrainPlayer ára sem olyan rettenetes - 59 dollár és egy darabig még 15% kedvezmény is dukál a vásárlónak - nézzétek meg a honlapját. A TrackLayer program tartalmazza a TrainPlayert és egy csomó - nem fölösleges, de nélkülözhető - kiegészítőt 99 dollárért.

Remélem van idehaza néhány lelkes hobbysta, aki ezt a programot használja. Várom a véleményüket, és persze azok hozzászólásait is, akik most ismerkednek ezzel a korszerű programmal. Sajnos új topicot nem nyithatok erre a célra, de ez nem lehet akadálya egy kis társaséletnek.

Gyertek, írjatok! Hajrá TrainPlayer!