Favágó 70 Creative Commons License 2011.11.11 0 0 44

Szia Aurora04!

A tórusz forgatása, és az azt összetartó erők azért nem terelték el eddig a figyelmemet a lényegről, mert az erre vonatkozó kísérleti eredmények jobb fizikakönyvekben megtalálhatók, és én már ennek tudatában mentem az előadásokra.

Lásd például az örvénytereket Budó Ágoston: Kísérleti fizika I. / 273. oldalán.

A Sindely-féle előadáson hasonlatként egy másik mintapélda volt: vízbe lőtt puskagolyó, amely kis örvényterek tucatjait hozza létre. Ezek egy határréteg mentén kiválnak az „anyaközeg”-ből, és önálló életet kezdenek úgy, hogy közben a környezetük is víz. Tehát víz a vízben, mégis tapintható, szinte kemény az örvényterek burka. (Ilyen fajta hatás teszi például tönkre a tengeralattjárókat a tengeri bombák robbanásakor.)

Az előadó szerint az atomi részecskék ilyen éterből alkotott örvényterek, ami le is van írva a könyv 332. oldalán. Ezek lehetnek jobb és balmenetűek, vagyis anyag – antianyag, ami szintén ott van leírva.

Ezek a részletek (az előadó szerint) azért maradtak bővebb magyarázat nélkül, mert minden valamire való fizikus röhögőgörcsöt kap, ha az „éter” létezését említi egy amatőr.

Ennyit mára, most megyek a kocsmába, és holnap délben folytatom.

Előzmény: Aurora04 (43)