GPS Creative Commons License 2011.11.11 0 0 3910

 

Írnék én erről pár sort - saját tapasztalatból:

 

Először is tegyük fel a kérdést, hogy mit takar az, hogy "JÓ VARRÓGÉP" ?

 

Ugyanis a piacon lévő összes varrógép: !!!. Vagyis jó arra, amire gyártották.

 

Nemigen lehet már olyan varrógépet találni a piacon, amelyik mondjuk NEM varr, vagy szarul varr, vagy lépten-nyomon széthullik.

 

TUDÁS: A varrógépgyártás egy nagyon maradi szakma - háztartási varrógépeknél szinte SEMMI újítás nincs immár 50 éve. Mindent tudnak róla - gyakorlatilag a varrógépnek már NINCS TITKA.

 

Ez annyira így van (most tessék erősnek lenni) hogy a vadiúj, digitális TOYOTA-mba - 1:1 ben betehetem, az ezelőtt 30 évvel gyártott Lucznik alsó hurokfogóját (amiben a bobin lakik).

Döbbenet, ugye?

Más kontinens, más rendszer, más korszak - de a varrógép-konstrukció ugyanaz.

 

Mondok mást: Vagy 3 hete árult varrógépet a Penny - 23 ezerért. (Jó vicc mi? Varrógépet füszerüzletből ?) :-))))

Szóval ez a gép sokkal többet tudott, mint a szaküzletben árult, nagyonmárkás Singer - 36 ezerért  (amit mellesleg szintén Kinában gyártanak).

 

Például a Singernél egyszerűen nincs öltés-szélesség, illetve tű-pozíció szabályzás. Van 3 féle cikk-cakk - aztán az olyan széles, amilyenre a gyár akarta.

A használó nem állíthatja be magának a Singeren - miközben a Penny-sen bizony volt ilyen.

 

Sőt: a Lucznik például tud olyat, amit szinte egyetlen, mai forgalomba lévő gép sem tud (pl a bobin-vándoroltatást, ami cikk-cakknál fontos lenne - de ebbe ne menjünk bele.

Tény, hogy a legtőbb mai gép - maximális szélességű cikk-cakknál - bizony néha kihagy egy-egy cakkot.

 

TARTÓSSÁG: Ilyenkor jön be az, hogy "de hát a tartósság". Ez is jobbára csak mese.

Ugyanis egy mai, bármilyen háztartási varrógépet, ha egy picit is karbantartanak (kis tisztítás, pár csepp olaj ide-oda) - akkor annak - házi használat mellett (!!!) - az életartama legalább 50+ év.

 

Én már több, nagyon régi gépet láttam belülről - még NDK-s Neumann-t is, román Sanda-t, orosz Tula-t, meg több ilyen-olyan no-namet is...30-40 éves gépeket.

Egyetlen egyben sem láttam olyan kopást, amitől lógtak volna benne az alkatrészek, lötyögött volna a szerkezet, vagy kopás miatt ne varrt volna.

 

Én csak azt tudom tanácsolni, hogy ki kell nézni egy olyan gépet, amelyik tudja azt, amit kell (pl. NEM egy olyan Singert, amelyiknek nincs oldalsó-tű, illetve öltésszélesség-állítása) - és azt kell megvenni - lehetőleg alacsony áron.

 

20 és 25 között már nagyon takaros, sokat tudó gépeket lehet kapni - és az se baj, ha egy fűszerüzletben árulják.

 

Persze, ezen lehet vitatkozni - érvekkel meg aztán pláne :-))))

.