.ETNA. Creative Commons License 2011.11.10 0 0 209

Nem, nem titok (bár egy nőnél mindig az) , 46 :-)))) A 60-as évek végén amikor műtöttek, még nem voltak ilyen mindenféle módszerek, eszközök, ahhoz képest a műtét tökéletes lett! A híres prof (Dr. Kukán) egyik tanítványa volt anno az orvosom, Dr. Galli Lóránt, ő végezte az első hazai műlencse-beültetést 1962-ben (világviszonylatban is az elsők között volt), később ő lett az osztályvezető főorvos (30 éven keresztül vezette az osztályt),  ma már nyugdíjas, de akkoriban pl va környéken az egyetlen doki volt, aki ilyen műtétet végzett gyerekeken.

 

Valószínűleg genetika lehet inkább a kialakulás hátterében, méghozzá apai vonalon (pl. az apai nagynénémnél is van egy kis kancsalság de nála kifelé, Apukám unokatestvéreinél és az ő gyerekeiknél is előjött egy-két ilyen eset. Náluk erősebben,mert pl. a műtétem után az egyik másodunokatesómat is megműtötték (bár ő már nagyobb, tizenéves volt), dee a műtét után x hónappal újra kezdett visszafordulni.

 

Nálam, ha jól emlékszem, valami izom, vagy mi nyúlt meg. Harendesen hordtam volna a szemüveget, állítólag az olvasás is menne bal szemmel, de ami azt illeti, már általános végefelé se tudtak rávenni a szüleim a viselésére, utáltam/-lom a szemüveget:-))

 

Valahogy a fókusz, vagy mifene van elcsúszva nálam, de mivel az olvasásban jelent csak gondot (amúgy mindent látok bal szemmel is) nem különösebben érdekel. A jobb szememre viszont, miután "magára vállalta" a bal aszememtől is a feladatot - természetesen - nagyon vigyázok:-)

 

A műtétről én is csak a neten olvastam, nem tudom, hogy spec. az én esetemben alkalmazható-e.

 

Már mástól is hallottam, hogyha egy érzékszervünk kiesik valami miatt, akkor valamelyik másik felerősödik (ahogy pl. a vakoknál a hallás). Mostanság nem is használsz hallókészüléket? Manapság már egészen jók vannak...

Előzmény: ghepard (208)