dr_ius Creative Commons License 2011.11.08 0 0 10022

14. § (1) Korlátozottan cselekvőképes az a nagykorú, akit a bíróság ilyen hatállyal gondnokság alá helyezett.

(2) A gondnokság alá helyezést a nagykorú személy házastársa, bejegyzett élettársa, egyeneságbeli rokona, testvére, a gyámhatóság és az ügyész kérheti.

(3) Ha a gondnokság alá helyezés szükségességéről a gyámhatóság tudomást szerez, a gondnokság alá helyezési eljárást meg kell indítania, ha ezt a (2) bekezdésben meghatározott közeli hozzátartozó a gyámhatóságnak a perindítás szükségességéről való tájékoztatását követő 60 napon belül nem teszi meg.

(4) Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek az ügyei viteléhez szükséges belátási képessége a pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt - általános jelleggel, illetve egyes ügycsoportok vonatkozásában - tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent.

(5) Ha a belátási képesség korlátozottsága csak részleges, a gondnokolt minden olyan ügyben önállóan érvényes jognyilatkozatot tehet, amely ügycsoport tekintetében a bíróság a cselekvőképességet korlátozó ítéletben a gondnokolt cselekvőképességét nem korlátozza.

 

 

Ennek eldöntése nem teljesen jogi, hanem orvosszakértői kérdés, amit perben lehet eldönteni. Vagy a kezelő pszichiáter orvostól kell egy vélemény, amely alapján a gyámhatóság pert tud indítani.

Ettől még az illető gyanakvása nem fog megoldódni ha gondokság alatt áll, hiszen nem lesz nála a pénzének egy része. A gondoknak meg majd el kell számolnia a pénzzel, de az illetőnek ezt azért ellen kell jegyeznie, igaz a gyámhatóság hagyja jóvá az számadást.

Előzmény: Törölt nick (10021)