ghepard Creative Commons License 2011.11.07 0 0 201

Hát mondjuk most már nekem szinte fogalmam sincs, hogy mit csinálnak a gyerekek az iskolákban, óvodákban. De egy biztos, sokkal több lett a közeli látás. Már a gyerekek sokat írnak, olvasnak, TV-znek, számgépeznek, mobiloznak, autóznak, buszoznak, villamosoznak. Sokukat a szüleik hordják a suli, oviba.

Nekem ez mind nem volt. Gyalog jártam a suliba 2.5km, haza is, útközben foci. Hazamentem, sose tanultam, mert nem kellett - irány ki a természetbe egész sötétig. Mivel születésem óta nem hallok, mindent megjegyeztem, amit a tanító, tanár mondott. A leckét másnap írtam reggel a suliban. Ezért nem lettem talán rövidlátó, mert szinte semmit se olvastam (nagyon nem szerettem könyveket olvasni, de sportolni, mozogni, játszani - az volt a mindenem), az a kevés amit írnom kellett (a leckék) nem ártott meg.

 

Ha a közelrelátás van túlsúlyban, akkor a test és a szem is alkalmazkodik. Megnyúlik a szemgolyó, hogy még jobban lásson az ember közelre, ami aztán a távolbalátás kárára megy. Lehet a szemlencse is ehhez alkalmazkodik, hiszen a gyerek fejlődik és így abban lesz nagyon jó, amit csinál. Amit nem csinál, abban meg rossz lesz. Lehet ezért egre több fiatal rövidlátó. Most nem tudom, hogy mennyi az arány a távol és a rövidlátó fiatalok között. Lehet nincs is ilyen statisztika......

 

Persze van valami a génekben is, környezeti hatásoktól is sok függhet stb....

 

Hát mondjuk az a programozó se programozott egész életében. Biztos csinált mást is. A kérdés, hogy mit? Na meg nem minden kisgyerek programozik. Igaz az én fiam már 9 éves korában programozott játékokat (láttam rajta, hogy meg akarja tanulni, akkor mondtam neki egypár mondatot, több nem is kellett). 20 éves korától az a melója. Ma 35 éves, de tökéletesen lát, legalább még eddig. De mondom neki, 45 évtől a szemlencse kezd nagyobbodni és egyre rövidebb lesz a kezed - már ha nem csinálsz semmit.

 

Nekem is pont 45 éves koromban kezdett romlani, de fogalmam se volt, hogy miért.......

 

Olyan Ő is, mint én, rengeteget sportolt és sportol most is (de már most kevesebbet). Én már 35 éve programozok mindenfélét a melóban, de még mindig rengeteget sportolok, még mindig a fiatalokkal focizom is, gyalogolok, bicajozok, futok, úszok itt ott, a fiam néha elvisz bowlingozni (válogatott bowlingozó) stb.

 

Nagyon fontos az egyensúly  - ha felborul, nagyon nehéz visszaállítani.........

 

Előzmény: _Igazságkereső_ (200)