Törölt nick Creative Commons License 2011.10.27 0 0 22618

A pelletes kérdésedre - szerintem nem ad le lényegesen több hőt, illetve amivel több hőt ad le, az a légszáraz fa és a pellet víztartalmának különbségétől függ. A pellet ugyanis csontszáraz (illetve tároláskor visszavehet egy kevés nedvességet), a légszáraz fa meg nem. Ez lehet 10% eltérés. Már legalábbis, ha nem az időbeli lefolyásra gondol az ismerősöd, mert az lehet, hogy több hőt ad le rövidebb ideig, ezt nem tudom, de az égés intenzitását fánál is lehet szabályozni, és inkább szoktuk korlátozni sokszor, mint növelni.

Tömegre kifejezve más eltérés mi lehetne, hiszen fából van a pellet. A pellet pelletkazánba való, és persze valószínű, hogy egy milliós pelletkazán a levegő aláfúvás, és pelletadagolás automatikus szabályozásával jobb hatásfokú, mint egy kandalló, vagy egy cserépkályha, meg kényelmesebb, tisztább mert több napra való adagot felöntesz, és kész van. Viszont a pellet ára hol van egy jó tüzifáéhoz? A fabrikett szerintem még nagyobb zsákutca. Ott még a pelletnél felsorolt előnyök sincsenek meg, és szintén 10-15% körül lehet az energiatartalom növekmény.

Előzmény: tunderlala-3 (22611)