ghepard Creative Commons License 2011.10.27 0 0 190

Na akkor lássuk a fent lentet. Ez sokkal de sokkal keményebb dió. Itt szinte minden ellenünk dolgozik. Az idő, a gravitáció, a fény, a párolgás stb. Nálam kb így néz ki a helyzet, már akkor, mikor teljesen tágra nyitom szemeim. Ha normálisan tartom, akkor már nincs nagy baj......

Ha megfigyeljük a két sort, akkor két dolog szembetűnő. Az első az, hogy a fenti szellem sokkal közelebb van a vezérképhez, mint a vezérkép alatti. A másik dolog meg az, hogy a  nagyobb betűknél az alsó szellem félig benne van a vezérképben, míg a kisebb betűknél  az alsó már szinte a vezérkép alatt van (ezt lehet olvasni nyugodtan), mindkét sort ugyanolyan messziről nézve. Mivel kisebb a betű, de a szemben lévő torzulás ugyanott van, ugyanaz a távolság a kisebb betűnél már azt jelenti, hogy szinte a vezérkép alá megy.

No, de a nehezebb kérdés, hogy miért sokkal kisebb a fenti szellem? S ez így van csaknem pontosan egyformán mindkét szemnél. Erre sokáig nem tudtam a megfelelő választ. A sors iróniája, hogy mikor kezdtem foglalkozni a szemekkel (tök véletlenül a nyaksérülésem vezetett rá), tettem is ellene valamit, amiről fogalmam se volt, hogy segített. Addig hatott a dolog, míg hátrafelé járkáltam és minden irányban forgattam a fejemet. Tehát fel (egész majd hátra), le (egész majd hátra), bal, jobb. Nem tudtam, hogy ez miért segített, sőt azt se, hogy ez nagyon sokat segített. Csak annyit tudtam, hogy segített és ez nem elég, tudni kell, hogy miért.

Már mikor pár hónapja kezdtem egy szemmel kisérletezgetžni, feltűnt, hogy sokkal könnyebben éles lesz aztán két szemmel a kép. Most így magyarázom:

Az idő: hát öregszem, minden felett lassan eljár az idő, minden torzul. Ez ellen nem sokat lehet tenni, csak csökkenteni az öregedés iramát

A  gravitáció: kegyetlen biztonsággal mindenkire hat, mégpedig lefelé, ezért idővel ettől is minden torzul. A gravitációt se tudjuk csak úgy leküzdeni és felrepülni....

A párolgás: abban a pillanatban, mikor pislantunk, megindul a párolgás. A többletkönny a gravitáció miatt lemegy a szemhéj aljára, vagy inkább az alsó szemhéj alá. A párolgás fent erősebb mint lent (a szem alakjából kifolyólag is) és így leghamarébb fent fog kiszáradni (a ruha is hamarébb fent szárad meg és lassan fokozatosan megy a száradás alulra). Mivel a lenti régiókban több a könny, idővel fokozatosan akkora torzulás lesz a felső és az alsó régió között, ami először homályos képet eredményez, majd szellemképeket is. Mivel az ember olvasás, TV, számgép stb mögött szinte elfelejt pislogni (kb 8-szor kevesebbet pislog ott a kelleténél), meg is a baj. De a javításhoz a pislogás nem elég, sőt a túlzott gyorsabb pislogás még több kárt is okozhat, mert még jobban, szinte lesmirglizi a szaruhártya felső rétegét. S mivel a hiba fent van - a szellem lent jelenik meg.........

A fény: hát még ez is ellenünk van. Mégpedig azért, hogy honnan jön. A fény általában felülről jön (a Nap a villany stb általában felettünk van). Na most a szemgolyó ugyebár gömbölyű és ami kint van a szemhéjak alól, annak a felső fele sokkal nagyobb szögben kapja a sugarakat, mint az alsó fele. A fény bombázza a szaruhártyát és a többi cuccot a szemben és felmelegíti. A felső szaruhártyaréteg és ebből kifolyólag az alsó retina réteg sokkal több fotonpofont kap - s ettől is máshogy torzul, mint az alsó szaruhártyaréteg és a felső retinaréteg.......

Majd ha az időm engedi, leírom, hogy most hogyan szeretnék ebből a kalamajkából kimászni és azt is megpróbálom leírni, hogy miért gondolom, hogy segíthet (egyszer már segített, csak nem tudtam róla, 2009 elején) és veszem észre, hogy most is segít, pedig csak 3 napja igyekszem.........