Florestan Creative Commons License 2011.10.24 0 0 5745

"Ha "azonos szint" alatt azt érted, hogy hol helyzkedik el a megalapozottsági hierarchiában, hát a kreacionista számára a Biblia a legalapvetőbb szinten van, mint az induktív logika vagy az empirizmus a tudományos módszertanban."

 

Azonos szinten azt értem, hogy szerinted mindkettő egyaránt hit. Szerintem meg a tudományos módszer nem hit. És egyébként ezt te is elismerted többször, szóval még ellent is mondasz magadnak.

 

Szerinted a Föld kora csak hitkérdés lenne, nem ténykérdés? A Föld vagy 6000 éves vagy nem. A kreacionisták szerint ez igaz, mert ezt írja a Biblia. A tapasztalati megismerés szerint ez hamis, egyszerűen azért, mert a tapasztalatok ezt cáfolják. A józan  ész szerint vagy a kreacionisták tévednek vagy az empirikus tudomány, ugyanis a Föld nem lehet egyszerre 6000 éves is, meg 4 és fél milliárd éves is. Akárhogy csűröd-csavarod is ezt a "de hát az elméletünk meghatározza a valóságunkat" mantrát, a mi valós Földünknek valós korával kapcsolatban valaki itt valótlant állít.

 

"Ez csak egy önértelmezés, nem meghatározás. A valóság azt jelenti, hogy ami való, ami van, vagyis az van, ami létezik."

 

Ami azért ironikus, mert ugyanazt mondod, amit én. Az van ami létezik: ez éppen azt mondja, hogy a létező dolgok összessége a valóság: ez az, amit én is mondtam. Nem kell ám vitatkozni velem akkor is, ha egyetértesz. :)

 

"Valódi meghatározást a felfogás módja ad. Mint ahogy például a tudományos módszertan definiálja, hogy tudományos értelemben véve mit értünk valóság alatt."

 

Nincs valódi meghatározás meg nem valódi. Hát nem éppen te mondtad, hogy a valóság az, amit így nevezünk? A tudományos módszertan sem definiálja azt, hogy mi a valóság, hanem azt, hogy mely dolgokat fogadunk el létezőknek.

 

"Adogatod az ilyen csúsztatásokat, önértelmezéseket és egyéb magas labdákat, elaprózva a témát kis morzsákba, nagyon sokat láttam már ezt ezen a fórumon, és tudom, hogy nem vezet sehova."

 

Szerintem semmiféle csúsztatásokat nem adtam. Igyekszem megérteni, amit írsz, igyekszem világosan és érthetően kifejteni, amit én gondolok. Az elaprózódás abból következik, hogy a természetes nyelv, amit itt használunk, általában homályos és elmosódott, és sokszor kell visszakérdezgetni meg értelmezgetni.

 

Előzmény: Siphersh (5739)