Siphersh Creative Commons License 2011.10.24 0 0 5730

A hitről van szó.

 

Az abszolút valóság hite egyfajta episztemológiai naivitás, ami további hitek igazolásaként szolgál a hívő számára.

 

Például a kreacionista nem érti, hogy a Biblia, mint a valóság felfogásának alapja az ő személyéből adódóan alap. Nem abszolút alap. És ennek a naivitásnak az alátámasztásául szolgál az egy-világ hit, ami szerint a geológia tudománya nem lehet legitim felfogás, mert ellentmond a Bibliának. És valóság csak egy van. Ergo a világ hatezer éves.

 

Ugyanez a helyzet a szcientizmussal, mint hittel. Csak ott nem a Biblia az alap, hanem egy bizonyos empirikus módszer. A hit ugyanaz, és az episztemológiai naivitás is ugyanaz.

 

Azt, hogy mi a valóság (amihez való hasonlóság a valósághűség), a felfogás módszere határozza meg, hiszen csak a felfogás módjának keretein belül lehet ellenőrizni a valósághűséget. Vagyis ha nekem a Biblia a valósághűség mércéje, akkor nyilván mást értek "valóság" alatt, aminek megfeleltetem az állításokat valósághűségük szerint.

 

Nem látok különbséget aközött, hogy mit nevezek valóságnak, és hogy mi a valóság. A "valóság" szó jelentése a valóság. Ha mást értek a szó alatt, akkor másról beszélek. Nem ugyanarról a valóságról. Azt pedig, hogy mit értek a szó alatt, a felfogás módszere definiálja.

 

Viszont nem szeretnék elsiklani a MageGuild legutóbbi hozzászólása felett. Mert én nehezen találok olyan megközelítést, amiben a hit konkrétan hazugság. De a MageGuild azt mondja, (nem illik ilyet egy jelenlévőről harmadik személyben mondani, szóval) MageGuild, azt mondod, hogy az ateizmusod, mint állítás, egy hazugság. Valójában úgy gondolod, hogy nem lehet tudni, de politikai célból azt állítod, hogy nincs Isten.

 

Ilyen értelemben lehet hazugság a hit. Mint politikai, társadalmi manipuláció.

 

Azon az alapon, hogy az alternatíva "megengedhetetlen". Az alternatívához az embereknek "nincs joguk". Közösségi vagy társadalmi szinten ez az alapja a középkori egyház hitének. Hogy a másként gondolkodás megengedhetetlen, ahhoz az embereknek nincs joguk. A mai keresztény fundamentalisták talán nem mennek el idáig, de a kereszténységnek is volt ilyen szélsőségesen harcos időszaka.

Előzmény: Florestan (5719)