Antisystem Creative Commons License 2011.10.24 0 0 13123

(amúgy igaz.... mert már Gordon Brown is mondott olyat az angol parlamentben, hogy a sáriát be kell építeni az angol jogrendbe, de nyilván nem úgy gondolta, hogy eltiltják a nőket az autóvezetéstől)

 

Nézd, egy szempont van, ahol még én is, nem különösebben "rendpártiként" egyetértek ezzel. Észre kell venni, hogy az az egyébként alapvetően helyes törekvés, hogy ne az áldozat - mint nyilván részrehajló fél - ítélkezzen a bűnt elkövető felett, a nyugati jogrendszerekben mára átesett a ló túloldalára, teljesen az állam és az elkövető közötti jogi aktusra szűkült az eljárás, az áldozat már legfeljebb zavaró tényezőként van jelen, aki majd azután, majd egy polgári perben, majd ha az állam már lerendezte a magáét a tettessel, majd talán kaphat némi kompenzációt az őt ért kárért, de nem ez a fontos az egészben, hanem az állam sérelme és az állam lángpallosa. Szóval leestünk a ló túloldalán... evvan.

A sarija viszont alapvetően áldozat-centrikus jogrendszer, ilyen szempontból pár dolgot nyugodtan átvehetünk belőle, anélkül, hogy a szélsőségeit vagy kifejezetten vallási előírásait kooptálni akarnánk. Legalább annyit, hogy az áldozat zavaró mellékkörülményből másik főszereplővé lépjen elő a jogszolgáltatás aktusában. Ha csak odáig jutnánk el, hogy egy eljárásban döntenének a büntetésről és az áldozat kárpótlásáról és nem az áldozatnak kellene még az igaza után futni a jogerősen elitélt bűnössel szemben is, már az se lenne rossz. És ez nyugodtan beleférne a nyugati jogrendszerekbe, lévén a cc. legutóbbi évszázadig benne is volt nagyjából...

 

ÜdV