giotti Creative Commons License 2011.10.23 0 0 188

Örülök a hozzászólásaidnak, és köszönöm a gratulációt is. :)

 

Azóta, amióta a topik elindult, továbbgondolva a dolgot, arra a következtetésre jutottam, hogy a mostani krízis végső soron két okra vezethető vissza: a túlnépesedésre és az energiahiányra.

Bolygónk valószínűleg nem tud ilyen feltételekkel, ilyen fogyasztással ennyi embert eltartani. Az energia pedig hiánycikk lett, és egyre inkább az lesz, érdemes erről a témáról a Peak Oil topikban olvasni, ezt ott taglalják.

Balogh Béla szokta mondani, vicces, hogy egy energiából álló világban hiánycikk az energia, pedig így van.

Nagyon tisztelem azokat az embereket, akik, mint te is, berendezkedtek önellátásra az energia és az élelmiszer területén. Jómagam is ezt tervezem, szerintem ez lesz a jövő. Kíváncsi vagyok, ez nálad kb mennyibe került?

 

A "fenntartható fejlődés", ami valójában fenntartható növekedést jelent, fából vaskarika, nem kivitelezhető. A növekedésnek mindig van határa, esetünkben ezt már el is értük. Erre egyébként már sok helyen rájöttek, még az EU-n belül is. A szánalmas az, hogy közben nálunk minisztériumot hoztak létre ezzel a névvel...

 

Éppen e helyett a paradigma helyett kell mást találnunk, hogy tovább élhessünk a Földön. Többek között éppen erről szól(na) a topik. Sajnos, ezt általában nem értik, és elkezdenek politizálni, meg politikai megoldásokat javasolni, pedig a politika a rendszer része és egyben fenntartója is, tehát ennek a kérdésnek a politikán, EU-n, stb túlmutatónak kell lennie.

 

A tőzsdével kapcsolatban is igazad van. Ha nem lenne tőzsde, nem lenne gazdaság sem, így munkalehetőségek sem.  Aki tőzsdézik, hozzájárul a reálgazdaság pénzigényének kielégítéséhez. Az pedig alapvetően rossz hozzáállás, hogy "de a spekulánsok...". A tőzsdén mindenki "spekuláns". Mindenki hozamot akar. Az is, aki naponta ad-vesz, az is, aki 20 évre vesz néhány részvényt, és az is, aki kiviszi a cégét vagy az áruját a tőzsdére.

 

Előzmény: jalut_dapi (186)