jalut_dapi Creative Commons License 2011.10.23 0 0 184
A magam részéről mikro szinten, szűk családi körben igyekszem "megváltoztatni a világot". Tudatosan csak áramfelhasználásra rendezkeztem be az évek alatt. Mely nagy részét magam állítom elő napelemes rendszerrel 1800w összteljesítményben. A hálózati áram is be van vezetve, de leginkább csak télen veszem igénybe. A elmű-s áram és a csatornán kívül nálam nincs más közmű. És már nem is igénylem. A fogyasztóim tudatosan a lehetőségekhez képest minőségi, tartós és a lehető legkissebb fogyasztásúak. Ami nem mindig olcsó, de csak egyszer kellett jól vásárolni. Persze az áramot elő lehetne állítani és tárolni természetesebb módon is, mint az én szilicium kristályos, ólom-savas megoldásom. (pl. víz, geotermikus erőművek, és a többi.) Melyek folyamatosabb, tisztább üzemet biztosítanak. És nem volna szükséges olyan értelemben tárolni a megtermelt áramot, mint egy időszakosan termelő napelemes rendszernél. De ez inkább egy (vagy) az ország, akár világviszonylatban kellene így történjen. Nem feltétlenül egy-egy háztartásban. Minthogy nem mindenki kerjében van folyó vagy termálvíz az erőműhöz. Persze számomra a napelem volt a legegyszerűbben kivitelezhető, így ez lett.
Nálunk a víz fúrott kútból jön, ami a házba is bevan vezetve (Hidrofor). Amikor a csapot kinyitom, a wc-t lehúzom a kútvíz folyik. A kút szivattyúját is a napelemes rendszer hajtja. A kútvíz, főzés és ivás kivételével mindenhez használható. Vízdíjam nincs (sincs). Ami élelmiszert tudok, és van kedvem hozzá azt magam termelem (kerben). Sokan nem is gondolnák, hogy néhány tő paradicsomról, ami alig foglal helyet, egész nyáron degszre eheti magát az ember. A kenyeret legtöbbször sütöm, nem veszem. Na, mit akartam ezzel? :-) Mindegy. Eleinte nálam csak hobbinak (kíváncsiságból) indult mindez. Annak idején a gyakori áramkimaradások miatt csináltam az első "mini" szigetüzemű rendszert is. De annyira megtetszett a függetlenség az elmű-től, hogy ezért készült el a nagytestvére később. A növény, zöldségtermesztés szintén csak kiváncsiságból kezdődött. Nem értek a gazdálkodásoz (sem).
Én egyre inkább úgy tapasztalom, hogy az ember olyan szépen tudja magát függetleníteni "a rendszerről", ha akarja, hogy csak na... 
Nem is beszélve az anyagiakról, ill a saját élelmiszerek minőségéről, természetességéről.