MageGuild Creative Commons License 2011.10.22 0 0 5704

Persze az érvemet meg lehetne támadni az alapján, hogy nem két külön fogalomként kezelem a hitet és a hitet mint vallási jelenséget.

 

Ám vegyük észre, hogy semmilyen okunk nincsen a vallásos hit és a hit, mint általános fogalom között különbséget tenni. Akár arról beszélünk, hogy Mari néni szerint Józsi bácsi lopta el a kosarat, akár aról, hogy Mari néni hiszi, hogy Isten megbünteti Jótzsi bácsit, mindkettő ugyanarról a valóságról mond véleményt. Mindkettőnek hatásai vannak a valóságra, amennyiben a hit igaznak bizonyul.

 

Így nem mehetünk el a bizonyítás terhe mellett. Mégis milyen jogon mondja valaki, hogy nincs szükség a bizonyítékokra, mikor a dolog a saját elmondása szerint élet-halál kérdése? Ha igaz, amit mond, akkor sokan jutnak majd örök kárhozatra, mások meg mennybe, ha viszont téved, az élete minimum egy fölösleges áldozatokkal teli koloncot kényszerűl majd hordani. Céltalanul.

 

Szó sem lehet tehát arról, hogy kijelentsük, a Hit, mint vallási fogalom, mentesülhet a bizonyítás terhe alól. Sőt! Annál inkább, mivel nem csak egy ellopott kosárról van szó, hanem Józsi bácsiról és Mari néniről mindenestül.

Előzmény: MageGuild (5703)