Blende Creative Commons License 2011.10.21 0 0 797

Sziasztok,

 

Két napja értünk haza Hawaii-ról és szeretném frissen megosztani az élményeket.

 

Mi SFO-n keresztül utaztunk American Airlines-el és onnan meg Hawaiian-el HNL-re.

Így elég jó áron jött ki az egész (BUD-SFO-BUD retúr free stoppower JFK-n 125e HUF volt) A Hawaiian jegy akciósan 313 USD retúr. (még a jegy vételkor a dollár csak 182 HUF volt...)

 

San Francisco ideállis megállóhely a hosszú úton, visszafelé pedig New York adott érdekes élményeket.

 

A szigetek közül az alábbiakat jártuk be: Oahu 6nap, Maui, 2,5 nap, Big Island 4.5 nap

 

Így utólag Oahura bőven elég lett volna csak 4 nap, Mauira kellett volna 3-4 és Big Islandre min. 5 nap.

 

Oahu: Honolulu és Waikiki igazi nyüzsgő gigaváros annak minden előnyével és hátrányával. 2x6 sávos autópályák reggel 6 kor már dugó. Honolulu és Waikiki meglepő módon tengersok hajléktalant és kétes elemet tartalmaz. Esténként érdemes meggondolni ki hová megy.

Chinatown és a kikötő környékén pár helyen pl. szabályosan az utcán él sok-sok ember. Waikiki beach is megtelik velük szépen.

A strandok amúgy szépek, de mi nem is ezért mentünk.

A szigeten amúgy hihetetlenül sok a japán és koreai túrista.. sokszor nem túl kulturált a viselkedésük..

A sziget amúgy szép főleg az északi-keleti része ami nem ilyen nyüzsgő.

Összességében ha valaki nem konkrét céllal érkezik ide 2-4 nap bőven elég rá.

 

Maui: Az egyik legszebb és talán a legdrágább sziget. Buszos tömegturistákból kevesebb van, nem annyira zsúfolt, sok a drága szálloda és condominium, time share hotel.

Nagyon változatos és sok a természeti látnivaló. A búvárkodást vagy szorizást mindenkinek ajánlanám. Csak pozitív élmények maradtak innen.

 

Big Island: talán a leg sokoldalúbb sziget. Ha csak egy helyre mehettem volna biztos ezt választanám. Szinte minden egy szigeten van. Sivatag, vulkán, zöld mezők, vízesések, lávatenger, 4000m feletti hegycsúcsok.. Ültetvények és még sorolhatnám a látnivalókat. 1-2 jó tengerpart i akad.. Árban és kialakításban a két oldal (kona-hilo) nagyon különböző.

 

No és egy jó hír: A hegyre felvezető 200 út a Saddle road gyönyörűen újraaszfaltozott kiszélesített autópálya lett (a jeleket még a múlt héten is festették olyan új). A visitor centerig gyönyörű aszfaltút vezet.

innen 8 mérföld a csúcs. ez szintben 2800-4200m . A 8 ból az első 5 mérföld aszfaltozatlan. Igazából a 4x4 autó normál nyári időben teljesen felesleges. minket is beparáztattak mással fel sem lehet menni stb. Elöttünk egy sima KIA Soul kisautó bérautóval mentek fel. Egy sima murvás/kavicsos út. Nem is túl meredek 1-2 pont van ahol csak 1,5 autó széles de ez 1-1 szűkület csak. Mi egy SUV-t béreltünk és végig 2 kerék hajtás üzemmódban mentem fel-le.

Hozzáteszem jó volt az idő! Ez télen/rossz időben változhat. Mi 15-20 MPH sebességet tudtunk tartani rajta.

Mindenkinek ajánlom délután menjen fel és jöjjön le naplemente előtt 1 órával. Akkor ugyanis elárasztja a csúcsot a sok japót cipelő túrista terepminibuszok tömege. akár 500-1000 embert is felhurcolnak.... Ráadásul a sötétben lebotorkálni nem egy élmény..

 

Összességében véve remek utunk volt és minden nagyon tetszett! Jó idő meseszép helyek.

Két hibája van csak: Hihetetlen drága minden és messze van.

 

 

Ha valaki hasonló vagy szebb helyeket keres ázsia vagy a karibi térség jobb választás. Olcsóbbak több a szebb tengerpart és sokszor élhetőbbek is. Sajnos a szigetek a drága tömegturizmus célpontjai lettek.

 

Mindazonáltal egy élmény volt és egy régi álom. :)