Igen, tudom, hogy a gipsz miatt, ezért is írtam, hogy ilyenkor akár a betegszállító szolgálatokat is igénybe tudnád venni. Gyanítom, hogy a mandulagyuszi rontott az állapotodon, ahogy egyébként minden fertőzésnél - sajnos - lehet ilyesmire számítani :-(
Szerintem a májfunkciós értékeid, Trexan szedés mellett, "normálisnak" számítanak, ha egy pici májfunkció romlást kell beáldozni a Trexan oltárán azért, hogy 85-ről (ami azért már nem semmi) lemenjen 48-ra a gyulladást jelző vérsüllyedés és a CRP (ezzekkel együtt a fájdalom is) jelentősen csökkenjen .... hát, valamit valamiért. Nem gondolom, hogy az én orvosom ilyen értéknél leállította volna a Trexant! OK, mindannyian tudjuk, hogy nyilván az lenne a legjobb, hogy a gyógyszer, ami segít az egyik bajunkon, ne rontson egy másik szervünk állapotán, de hát ez többnyire csak utópia. A vérsüllyedés 48-as értéked már egészen jó, a CRP sajnos még magas, ez olyan "előrejelző", prognózis-szerű érték, ha jól sejtem ez azt jelentette Nálad, hogy mostanság azért nem sűrűn lehet (sajnos) remisszióra számítani, de jól reagáltál a Trexanra, mivel elkezdett csökkenni ... nálam pl. 0,3 - 0,5 (ez csak 5-ig jó) szokott lenni, igaz sosem volt különösebben magas.
Most megnéztem a régi vérkép leleteimet: a Methotrexat szedése előtt 462-448 körül volt a reuma faktor (rf) értékem, a crp viszont akkor is kevés 0,5 volt, a vérsüllyedés42-49-54-72 körül mozgott, de leginkább a 40-50-es tartományban. Kb. 2-3 hónap gyógyszer után (heti 4 szem), az első Remicade infúzió előtt a : crp:0,8 vérsüllyedés:29. A reuma faktort és az anti-ccp-t csak évente egyszer-kétszer szoktam megnézetni, többször amúgy sincs értelme az infúziós kezelés mellett. Ezek pl. így alakultak:
2008-ban rf 368 - 324
2010-ben rf 347, anti ccp 365
2011 rf 302, anti ccp 216
De hogy ez a betegség milyen "ugri-bugri" azt jelzi az is, hogy pl. 2010. júliusában a vérsüllyedés 66 volt, szeptemberben pedig már 22, ráadásul júliusban sem éreztem, hogy az állapotom romlana, jól meg is lepődtünk ezen... lehet, hogy valamit a laborban néztek "félre":-))