"jó lesz látványkandallónak néha begyújtani"
Kátránykandallónak olvastam először:)
"az eredetileg gázkazán számára kiépített 22-es csövekre tettük"
Nekem is 22-es csöves a gáz gerinc, így a kandinak is ezt adtam.
"Amikor már leállt a szivattyú megkapom a tüzelés alatt pufferbe termelt kwh-t átváltom MJ-ba, összehasonlítom a fa elméleti energiatartalmával. Most 15% víztartalmú bükkel nyomatom"
Nedvességmérőt is kell vennem. Ez a tüzeléstechnika olyan, mint vmi autótuning:)
Megmérsz minden kg fát? Ez elég stresszes. Senki nem dobhat rá semmit, méretlenül! Hú! Bár úgy is csak én rakok rá. Ha nem vagyok otthon inkább kialszik a tűz...
"Az össz m3 áramlásból meg ki lehet számolni, hogy mennyi volt az átlagos víz hőfok különbség a visszatérő és az előremenő között."
Ezt itt nem nagyon fogtam. Hogyan és miért is jó ez?
"Segített finomhangolni is a termoszelepet, mert van előtte egy csap és azon be lehet állítani a kazánnak optimális nyitási értéket, egy táblázatba írkáltam 60-tól 5 fokos lépcsőkkel egész 95 fokig, hogy hogyan növekedik a pillanatnyi tömegáram. Most úgy van beállítva, hogy 87-90 fok körül rányit még egy nagyot és nem engedi megrottyanni akkor sem, ha a tüzelőanyag miatt megszaladna."
Ezt itt szintén. Láttam én is, hogy tesz be a Laddomat vagy Esbe elé egy csapot és beállítja hidegen v. melegen, de ezt nem igazán értem. Azt hittem erre nincs igazából szükség. +10 foknál nyit fullon a puffer/hőcsi/radiátorok felé (ill. 3% marad a meleg ágon). Hogy/hol nyit rá?
A huzatszabályzóval kapcsolatban valsz. igazad van. Azt gondolom csak addig szabad folytani (be vagy kimenet oldalon), amíg nem kezd el füstölni. Ha füstöl, valami nem oké. Bár a füsthőmérséklet is jelezhet ebben. Majd kipróbálom. Nekem nincs tökéletes zárás sem a primer sem a füstpillangó oldalon. Valami huzat mindig van. Persze, volt már hogy majdnem megfolytottam, de a forrás miatt ez elkerülhetetlen volt pár percig.:) (Nyitott rendszer <30l víz a primer, palacsintát sütöttem és megszaladt, az első rotyogásokat sem hallottam, mert ment az elszívó:)) Az automata töltő bánta. Megváltozott a geometriája:)))
Bocs a sok kérdésért. Belelkesültem, bár még nem sok mindent értek, de fogok:) //Bár az ESBE kérdést tudnám előbb le, az most fontosabb lenne. Izgat a dolog. Lehet mégis csak az a nyomorult kis stift az egész különbség okozó. Mm-erekről lehet szó max.:)//