ghepard Creative Commons License 2011.10.18 0 0 182

Nem gondoltam volna, hogy alig pár nap után lesz egy ujdonság. Nem eget verő, de azt hiszem elég fontos, mármint nekem elég fontos. De meglehet másnak is. Nem tudni még pontosan, hogyan is rakódik össze a kép az agyban. De sokat gondolkodtam és az eddigi saját tapasztalatok alapján kb ilyesmit raktam össze. Nincs sok idő, hogy összeálljon a rengeteg receptor jelei alapján az összkép, ezért a fizikai törvények szerint  próbáltam. Ha tökéletes a szem, akkor egy pontból kiinduló fotonok a pupilla nagyságától függően elérik az egész felületet és úgy törnek meg, hogy a retinán megint egy pontba gyülnek. Ha több kisebb görbület van a szaruhártyán, vagy a szemlencsén - akkor onnan máshova fognak gyűlni a fotonok. Ez odáig vezethet, hogy szellemképet is lehet látni a vezérkép mellett. Nem egyet, hanem többet is és más írányokban is. A nagy baj az, hogy a szellem rajta van a vézérképen és nem alatta. Ha miért? Gondolom azért, mert a vezérkép a központban van a szellem meg kívülebb. Mivel az idegek az ún. vakfoltban gyűlnek össze és innen mennek aztán az agyba. Kívülről az út a vakfoltig hosszabb, mint közelebbről így tehát a szellemkép impulzusai később érik el az agy e jelek feldolgozására szakosított sejtjeit - és így már csak a közben elkészített (hamarébb odajutott jelek) képre teszi az agy. És így már még jobban érthető az olvasás romboló hatása. Mert a szöveg mindig egyirányú és így az egyik szemen bal felől keletkezik a szellem, de  a másik szemen jobb felől. Mert az olvasásnál a bal szem mindig befelé megy (az orr felé), de a jobb szem kifelé (a jobb.

 

A nagy kérdés, hogy alá lehet e tenni a szellemet a vezérkép alá? Mert ha sikerülne, akkor legalább a vezérképet élesen látnánk, igaz már halványabban, mert a fotonok egy része a szellemképhez  fogyott el. Nos meg lehet ezt csinálni. Méghozzá egyszerűbb, mint gondolnánk. Egy szemmel megy a dolog nagyon szépen. A bal szememen jobb felé van a szellemkép. Ha most pontosan a szellemkép szélére fogok nézni, akkor az lesz a központban és hamarébb lesz kész az agyban és így a mellette lévő vezérkép lesz felül. Így bal szemmel bal felé kellene olvasnom, hogy előbb lássam a szellemet, csak sajnos a szöveg jobbra megy. A jobb szemnél meg balra van a szellem és így tehát jobbra kell mozgatno, ami úgy is van, mert a szöveg jobb felé megy.

 

Na ez nagyon szépen működik. Most megint belevágok egy nagy kisérletsorozatba. A mindenirányú színesbetűs is elég bonyolult volt, de ez még olyanabb lesz. Sajnos a színeset nagyon bonyolult volna leprogramozni, ezért csak a szürke árnyalataival fogok dolgozni. Egy szó mint száz, le akarnám filmesíteni, hogy hogyan tűnik el a szellemkép.

 

Tehát mozogni fog a betűk élessége (feketesége, szürkesége), néhány mp alatt lesz a betű mellett szellem és gyengébb lesz a vezérkép, majd lassan elűnik a szellem és erősebb (feketébb) lesz a betű. Itt sok sok kisérletezés fog kelleni a legjobb eredmény érdekében......

 

Még nem tudom pontosan hogyan, de felváltva fogom olvasni a sorokat, hol az egyik szemmel, hol a másikkal. A jobb szemmel jobbra fogok menni, de a ballal bal felé. Ezért minden második sort megfordítok, tehát a sor első betűje (ami a bal szélen van) lesz az utolsó (teljesen a jobb oldalon). A második betű átmegy a másik oldalra, de bal felől lesz odatéve. Na így mindig először fogom látni a szellemet és lehet az agy megtanulja, hogy nem is kell aztán mutogatni. Nem tudom, mennyit fogok majd így olvasni naponta.......... :)     Mindenestere előbb meg kell csinálnom a progit, hogy mindig más szöveget kódolhassak át ilyen animációra. Na majd csak belevágok, mert ha nem csinálom meg, sose tudom meg, hogy járható út lenne............