7fő Creative Commons License 2011.10.14 0 0 5688

„A logikádat helyesnek gondolom, de hiányosnak érzem benne a pszichológiai tényezőt.”

 

Jól mondod, csak nem veszed észre azt, hogy amit hiányolsz belőle, ott van.

 

Mikor már egyáltalán valakiben komolyabban is felvetődik Isten léte, nem-léte, kiinduló valószínűséggel kifejezve az 50-50%-os.

 

Feltéve, hogy önmaga is szeretné a valószínűség mértékét növelni, esetlek bizonyosságot szerezni, gyűjteni kezdi az álláspontja, feltevése mellet és/vagy ellene szóló bizonyítékokat. Bibliát-materialista irodalmat olvas, templomba jár, érdeklődik a tudomány eredményei iránt, meghallgatja mások véleményét, vitatkozik, értékeli megélt tapasztalatait …..

 

Ennek eredménye lesz az után az, hogy valamelyik irányban elmozdul az 50-50%-os valószínűség a másik rovására és kezd felépülni a meggyőződés mind értelmi, mind érzelmi oldalon. Az értelmi-érzelmi bizonyosság változásának nincsen kifejezett szabálya. Ennek két oka van. Az egyik, az, hogy az értelmi bizonyosság fokát nem, vagy csak nagyon ritkán lehet egzaktul kifejezni. A másik a kettő kölcsönhatása egymásra. Tudniillik az, hogy az előzetes érzelmi várakozások befolyásolják az értelmi (objektív) bizonyítékok megítélését, eredményét tekintve túlzott, máskor téves következtetéseket eredményeznek, illetve mindkét oldalt erősen visszavetheti egy-egy cáfoló bizonyíték felbukkanása.

 

Értelmi érzelmi küzdelem ez a javából. A hiányolt pszichológiai tényezőt én a valószínűbbé váló vélemények, ismeretek, meggyőződések kialakulásában az értelmi-érzelmi aspektusok küzdelmében az utóbbi oldalon látom megvalósulni.

Előzmény: Törölt nick (5686)