zimi78 Creative Commons License 2011.10.08 0 0 19

Lehet, ezzel a hozzászólásommal komolyabb vitát generálok az oldalon, de több siklóernyőstől hallottam, hogy Fedémesen a növendékek nem megfelelő képzést kapnak a helyi oktatótól. Ilyeneket hallottam, hogy „…Laci fölött eljárt az idő, több évvel le van maradva”, meg „sok a baleset Fedémesen”, stb. Amikor rákérdeztem, szinte kivétel nélkül a tavasszal történt balesetet tudták felsorolni, majd jött a mély hallgatás. Egyrészt ilyenkor rávilágítottam, hogy a média fújta fel az esetet, míg arról már nem számoltak be, hogy a sérült nagyjából egy hétig volt kórházban (ez ugye 8 napon belül van még). Az illetőt azóta többször láttam Fedémesen. Ha az idei év baleseteit nézzük – a teljesség igénye nélkül- megállapítható, hogy ezt a balesetet semmi okunk túlértékelni, hiszen sokkal súlyosabb kimenetelű balesetek is történtek az idén. Íme:

 

-„Órákon át küzdöttek a tűzoltók és a mentők szombat délután azért, hogy megmentsenek egy siklóernyőst, aki sziklának csapódott és lezuhant Budapesten a II. kerületben.” RTL Klub 2011 03. 06.

 

-„Lezuhant egy siklóernyős a Komárom-Esztergom megyei Csolnok mellett, a Mókushegy közelében. A férfi a baleset következtésben súlyos sérüléseket szenvedett.” RTL Klub 09. 01.

 

-„Eddig tisztázatlan körülmények között zuhant le egy siklóernyős Kalocsán csütörtök délután. A 45 éves férfit mentőhelikopterrel szállították kórházba, de az életét már nem tudák megmenteni.” MTI 2011. 05. 26.

 

-„Súlyosan megsérült egy férfi, aki siklóernyőjével lezuhant Debrecenben vasárnap este - közölte a mentőszolgálat ügyeletese…” MTI 2011. 08. 14

 

Azt hiszem ezek után belátható, hogy a fedémesi baleset „csak” egy bejegyzése lenne ennek a szomorú statisztikának (szándékosan nem írtam le a baleset körülményeit, hiszen az lentebb megtalálható a hozzászólások között).

 

Sajnos egy ideje sok olyan kisdombos oktatást figyeltem meg, ahol a növendéket pár lesiklás (10 alatti, vagy körüli !) után már viszik is magasstartra! Szándékosan nem írnám le ki volt, sem a szakosztályt, de tény, hogy ilyen sajnos van. Eddig még nem tudok emiatt bekövetkezett balesetről, de nagy az esély rá!

Laci bácsi többünket oktatott és -úgy érzem- sokan felelősségteljes, szabályokat betartó pilótákká váltunk. Én csak a saját képzésemről tudok beszélni, ahol Laci 60 kisdombos start alatt nem engedett ki az Eged-re. Aztán végül 240 kisdombos start után vállaltam be a magasstartot, de ez már a magam „baja”.

Azt hiszem nemcsak magam, hanem a Paramánia Szakosztály pilótái (és leendő pilótái), meg sok más siklóernyős barátunk nevében is szeretném, ha kicsit több tisztelettel beszélnénk egy olyan emberről, aki az életét a siklóernyős oktatásra tette fel és aki igen nagy tapasztalattal rendelkezik a témában. Ugyan nem lett belőle teljesítményrepülő, meg világbajnok, de a kisdombos oktatáshoz bizony ért (ez saját tapasztalat is, de bárkit, aki jól ismeri a „fedémesi körülményeket”, az tudja). Mivel Fedémes igen nagy „siklóernyős forgalmat” bonyolít (sok pesti oktató is oda viszi növendékeit kisdombos oktatás céljából), blődség lenne azt gondolni, hogy Laci nem ismeri a legújabb trendeket. Azért mert valaki öreg (bocsi, Laci!) még nem jelenti azt, hogy valamiben nem naprakész.

Hát ennyi.

Uff: Beszéltem..