sur5al Creative Commons License 2011.10.08 0 0 5123

Hááát 55/60/65 fok  :-))

Na ezzel sokat nem segítettél:)))

Nem csak a kátrány miatt, mert ahhoz gondolom elég lenne az 55 fok. Asszem ezalatt csapódik ki a pára. A tűznek az lenne jobb, ha körülötte nem 60 fokos, hanem 90 fokos víz cirkulálna, bár lehet, hogy nincs jelentősége ekkora különbségnek, hiszen a tűzben több száz fok van. A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem lenne hűtés a tűz körül, akkor égne legtökéletesebben. Elméletem szerint a fából kiváló gázok elégését semmivel sem szabadna visszafogni, inkább az égésterméket kellene trükkös utakon addig kergetni, amíg az összes hőt le nem adja (és persze a kilépő még 200 fok fölött van). Biztosan van valami oka, hogy a kazánok, kandallók nem teljesen így működnek, de még nem tudom mi. Ha legközelebb kandallót építek, abban csak ilyen elvű hőcserélő lesz.

 

Nem, nincs pufferem. Nincs helyem hozzá, meg a kandalló teljesítménye sem igazán elégítené ki. Talán egy 200-300l-es hidróváltó még beleférne a képletbe, de nem igazán a tárolás, hanem a fatüzelés változó teljesítményleadása miatt. Nem kéne figyelnem rá, hogy fel ne forrjon, amikor éppen palacsintát sütök:) (megtörtént eset). Mindegy, most rendeltem egy REX C-100-ast, azzal majd figyelem a vizet és zárok a levegőn mielőtt kezdene forrni.

 

Persze. Ha a tűz leégett és már csak füst nélkül parázslik, akkor se ki, se be. Ez a puffer működés elég vicces, mert ha nem fűtünk egész nap, akkor pont váltóüzemben megy a nappali-konyhában lévő kandalló. Amikor benne tombol a tűz és a radiátorok melegítenek, akkor a külseje hideg, viszont amikor kialszik, akkor a téglafal átmelegedve kellemesen ontja a meleget oda, ahol a legtöbbet vagyunk:)

Előzmény: joevagyok68 (5121)