antropomorf Creative Commons License 2011.10.04 0 0 141

"Javaslom, nézz  utána egy kicsit annak, hogyan működnek a vállalkozások és a gazdaság, mert érdekes elképzeléseid vannak bizonyos dolgokról."

 

Én nagyon is tisztában vagyok vele, hogy ma kizárólag a profit mozgatja a vállalkozásokat.

 

"A vállalkozó részéről nem is fog igény jelentkezni. Ő az, aki az igényt kielégíti. Az igény a fogyasztó részéről jelentkezik.

Amiket írsz, megfoghatatlan, zavaros dolgok, egész másképp működik az üzlet."

 

Az is egyfajta igény, hogy az embernek legyen munkája, bevétele, megélhetése, mindene. Persze a vállalkozó esetében az ő igénye mások igényeinek kielégítéséről szól. Szerintem azért érzed megfoghatatlannak amiket felsoroltam, mert nehezen vagy nem mérhető tényezők. Emiatt nem foglalkoznak mindezekkel a cégek. Multik szokták hangzatosan megfogalmazni őket, mint vállalati értékeket (felelősségvállalás, fogyasztóközpontúság... stb.) - aztán persze tényleges lépést csak PR-tevékenységekben tesznek mindezekért vagy sehogy. De azért hogy mindez ténylegesen meg is valósuljon az üzleti folyamatok során, azt már nem - inkább csak az a céljuk velük, hogy a fogyasztó úgy tudja, hogy ez a cégnek érték, és ettől jobban fog a termékeikhez kötődni.

 

"A vállalkozás azért jön létre, hogy profitot termeljen. Nem azért, hogy a versenytársait segítse, épp ellenkezőleg. A motivációt pedig úgy hívják: Adózás utáni eredmény."

 

Igen, nyilvánvaló, hogy a most általában csak a profit az egyetlen szempont, amit figyelembe vesznek. Szerintem hamarosan viszont annyi lesz a munkanélküli, hogy szempont lesz az is, hogy egyszerűen munkalehetőséget adjanak a hétköznapi ember számára, ugyanis ha ő nem dolgozik, akkor pénze sincs. Akkor pedig ki fogja megvenni a számtalan legyártott terméket?

Az üzleti élettel pont ez jelenleg a probléma - hogy a pénz körül szerveződik, és nem az ember körül. De hát azért van a világ ilyen sarkalatos pénzügyi válságban, hogy a gazdaság válthasson az emberközpontúságra...

 

"Amit írsz, annak kb annyi értelme van, mintha azt mondanád, hogy az oroszlánok jobban tennék, ha inkább mindenben segítenék a hiénákat, mert akkor az motiválná őket, hogy a hiénáknak sokkal jobb lesz, és majd visszaadják az önzetlen segítséget, így mindenki jobban jár."

 

Az oroszlánok és a hiénák között túl nagy verseny nincs. Az oroszlán levadássza az antilopot, megeszik belőle amit megeszik. Aztán továbbáll és a hiéna megeszi a bomladozó maradékot. Köztük inkább kölcsönös függőség és egymásrautaltság van, hiszen a hiéna ritkábban vadászik, és ha nem jön a nagyragadozó, ami elejti a vadat, akkor neki sincs nagyon mit enni. Hol itt a verseny?

Előzmény: giotti (136)