Schenouda Creative Commons License 2011.10.04 0 0 8212

Korábban már utalgattam rá, hogy a Barberini-bronzlapon lévő sziklabarlang fölött, vagyis attól balra valami megint különös építmény állt. Már min a két korábbi másolat erre utalt, de a harmadik előkerül másolat már elég egyértelmű.

 

Ez a hely, ahová az ókori művész érkezett vagy 2,5 évezreddel korábban, már láthatólag egy jó ideje elhagyatott volt, sőt láthatólag pusztulásnak indult. Így az itteni építmények kora ettől jóval régebbi. Heinsius másik másolatán teljesen jól látszik, hogy -szemből nézve- a szikla balfele leomlott, talán valami földrengés következtében. Itt már néhány fa gyökere is kilátszik. A barlang melletti építmény előtt olyan épületelemdarabok láthatók (kőgolyó, oszlopdarab), melyek erről a fölötte lévő építményről zuhanhattak ide, de annak nagyrészét a földcsuszamlás a mélybe dobta.

 

Egyébként a kis épület sarkának szorosan támaszkodó faág ugyanúgy különös, mint a tetejéről lelógó huzalok. A vastag faág, akár valamiféle tömlő vagy vezeték szerepét töltötte be, de a mit sem tudó másoló, egyszerűen faágnak nézte, és úgy is mutatta.

Hasonló elem az athanor alól kinyúló sziklaívszerű valami, amit lehet csak a másoló képzel kőívnek az egyik rajzon, ami éppen azon lyukacsos hordó felé visz, amiből meg kiömlik a víz. Mintha a két elem közt ez lett volna a kapcsolat. A fönti kisablakos építmény oldalának is egy "kőlap" támaszkodik (az egyik képen a belső oldala is ferde a kőlapnak, azaz "odaszánták"), ami ugyanúgy lehet a sziklába vezető csatornaelem felső darabja. Heinsius későbbi másolatán az athanor tetejéről két párhuzamos tömlőszerű valami lóg a fák közé.

 

 

 

Viszont az alkimisták értesűlései és rajzai az Athanor-hegyéről más forrásból származtak: ezek bizonyosan régebbiek lehettek a Barberini-bronzlap rajzának keletkezésétől. Rehát abból az időből, mikor még "használatban" volt ez a hely.

Ezt nézd meg Nolanus! Nincs valami ötleted, milyen építmény állhatott a lenti építmény fölött, egy ki kinyúló sziklateraszon, amit egy hegyomlás letolt???

Ha véletlenül találnál valamilyen képet erről, azt is hozd!

 

Előzmény: Schenouda (8207)