antropomorf Creative Commons License 2011.10.04 0 0 131

Az anyagi érdekről:

Igazad van, hogy közvetlen igény nem jelentkezik, legalábbis a vállalkozó részéről.
(A fogyasztóról inkább nem beszélnék, mert az olyan vad dolgokat is megnéz tévén, mint a horgászat - aminél én unalmasabb dolgot nemigen tudok.)
Viszont anyagi vonatkozásában igen is nagyon megérné egy ilyesféle változás, mivel mindez végül is egy gazdaságilag sokkal stabilabb világot eredményezne.

Ez több okból is így van:
- pontosabban ismernék az üzletet gyakorlók a fogyasztó igényeit a köztük lévő közvetlenebb kapcsolat miatt;
- megalapozná a bizalmi kapcsolatot a fogyasztó és az üzleti szféra között, hogy a rendszer a tényleges igények kielégítéséről szólna nem pedig mesterséges igények generálásáról, amit lenyomnak a fogyasztó torkán;
- az üzlettársakkal kapcsolatban rengeteg energiát megspórolna a motiváció oldalán, hiszen mindenki kölcsönös felelősségre lenne nevelve ezért a munkáját is eleve úgy végezné;
- a piaci verseny pánikmotivációja helyett egymást segítenék a különböző üzletek, ami szintén motiváló erő volna, feltehetőleg sokkal hatékonyabb.
...stb. bizonyára vannak még indokok mellette mindebből következően, de szerintem már ezek is elég markánsak.

Arról hogy hogyan:


Abban teljesen igazad van, hogy nem egyetlen vállalkozónak lenne mindazon a munkán haszna, ami ebbe az irányba viszi el a társadalmat (legyen az tévécsatorna, vagy rádió, vagy akármi...).
Ez teljes mértékben közösségi-társadalmi érdek, így a megszervezése is közösségi-társadalmi szerveződési szintről kell hogy történjen - szerintem tutibiztos hogy a civil szervezetek előbb fogják mindezt akarni mint a politika. De több szinten kell megjelennie a szándéknak hogy történjen is valami.
Igazából mindenki addig ellenkezik az ilyen irány ellen, amíg a mostani helyzete annyira még nem rossz.

("Oké-oké, a világ sír, de mi közöm nekem ehhez? Ameddig megvan az állásom, a kocsim, az okostelefonom, a házam, mindenem, addig nekem ne beszéljen senki a válságról, mert nem hiszem el.")
Poltikiában pedig majd kiderül, meddig old meg tologatni a számokat-ide oda a költségvetésben. Úgy érzem, hogy sokáig már nem... és akkor majd kellenek az alternatív megoldások nekik is, különben szorul a hurok.

Előzmény: giotti (130)