Sapphire_ Creative Commons License 2011.09.29 0 0 318

Rágódtam én a vallásos elképzeléseken, tanításokon elég sokat, szó sincs arról, hogy kapásból vetném el, az valóban nem lenne  bölcs dolog. Vannak a közvetlen környezetemben is vallásos emberek, így megfigyelhettem, és figyelhetem folyamatosan az ő viselkedésüket is, ebből is sok mindent le tudok szűrni.

Bár szerintem szubjektív és egészen változó tud lenni, hogy a Biblia tanításai életvitel szempontjából kinél hogyan válnak be, de én kíváncsi voltam, igyekeztem kipróbálni, hogy mi plusszt hozhat ez egy ember életébe, miért követik olyan sokan ezeket az elveket, de sajnos még azt sem tudom mondani, hogy ezek beváltak volna nekem, pedig nem szkeptikusan álltam hozzá hanem teljesen nyitottan, mégis többször is úgy éreztem, hogy ezek az emberi természettel, a természet rendjével nem összeegyeztethetőek. Gondolok itt például a szexualitás meglehetősen konzervatív kezelésére, ami a természetes ösztönök elfojtásához vezet, ami aztán frusztrációt okoz és annak a kockázatát növeli, hogy valamilyen eltorzult formában mutatkozik meg később (szélsőséges példák a gyermekeket molesztáló papok, vagy egy másik példa Ted Haggard, aki a New Life Church alapítója, valamint az Evangélikusok Nemzetközi Egyesületének vezetője volt 2003 és 2006 között, hirdette az igét egy darabig elég nagy erőbedobással, aztán 2006-ban beismerte, hogy fizetett egy férfi prostinak szexért, annak ellenére, hogy felesége, gyermeke volt). Ott van aztán a "szeresd felebarátodat", vagy a "megdobnak kővel, dobj vissza kenyérrel" tanítások, amelyek szintén nem életszerűek meglátásom szerint, nincs hívő aki ezekhez mindig, konzekvensen tartani tudná magát. Tehát nem mondhatom egyöntetűen, hogy beváltak volna a tanítások (voltak persze amelyek hasznosabbak, segíthetnek adott esetben), de kipróbáltam őket annak ellenére, hogy még ha ezek működnének is, tulajdonképpen még mindig nem bizonyítanák Isten létezését. Értem, hogy sok embernek támaszt adnak a morális tanítások, vannak benne jó dolgok elismerem. Jézus személyisége, tanításai helyenként nekem kifejezetten szimpatikusak, sokkal inkább, mint az Ószövetségiek, amellett ugyanúgy szimpatikusak például Yoda bölcseletei is a Star Wars-ból, pl. ott van a híres mondása, "Tedd, vagy ne tedd, de sohase próbáld!". Alkalmazhatod ezt is a saját életedben, be is fog válni valószínűleg, hiszen ez egy igen bölcs gondolat, de attól, hogy működik, és tudom alkalmazni saját magamra, még nem jelenti azt, hogy a Jedik léteznek és mondjuk George Luca valamiféle sugalmazás hatására írta művét.

Előzmény: ChonGhe (317)