Muity Mijo Creative Commons License 2011.09.24 0 0 263

Sajnos még mindig hajlik a nép jelentős hányada hasra esni olyan személyek előtt, akiknek a nevük előtt két betű szerepel - ez a dr - függetlenül attól, miféle-mifajta is valójában ennek a viselője.

 

Ez történik bunyevác ügyben is, nem elég, hogy a kormány és a parlament lesöpörte a bunyevác elismertetés jogosságát az asztalról, a horvátok jól tudják, hogy ezzel még nincs vége, hiszen EU tagállamként a nemzetköziség előtt is számot kell adnunk kétes döntéseinkről.

 

Soha nem titkoltam, hogy következő lépésként Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé áll szándékomban vinni sorsunkat. Hazai igazságügyi berkekben látva mi zajlik az országban, meddő próbálkozásnak tartanám beadni keresetemet, bár ki tudja, lehet, hogy éppen azért lenne érdemes ezt is megtenni, hadd lássa a világ, milyen viszonyok jellemzik Magyarországot.

 

Visszakanyarodva a doktorkodásra, bemutatom egyik esetet, milyen módon vált az Osztrogonácz József vezette horvát asszimilációs hajó egyik zászlóvívőjévé az egykor sorainkba férkőzött "aktivistánk", Gálai Antal. Akarom mondani Dr(sic!) Gálai Antal, aki amúgy PhD, de ezt - afféle szórakozott professzorként - egyre gyakrabban felejti el jelezni.

 

Idézek az írásból:

 

"A programról :

  

A Versenybizottság tagjait május 5-én csütörtök késő délelőttre várjuk. A résztvevők késő délutánig érkezhetnek. A péntek délelőtti verseny alatt a közvetlen felügyelettel nem elfoglalt bizottsági tagok és kísérőtanárok a szomszédos Bezdánban tekintik meg a világ egyetlen üzemelő, ipartörténeti védelem alatt álló, lyukkártyás vezérlésű jacquard szövőszékes manufaktúráját és az 1852-54-es építésű, világelső vízalatti betonozású zsilipet. Balkáni burek és montenegrói halkóstoló után érkezünk vissza a verseny végére. A még nem légiesedett határ átjárhatósága érdekében az e kiránduláson résztvenni szándékozók hozzanak magukkal vagy útlevelet vagy kártyás személyigazolványt, de mindenképpen érvényeset!(2)

A feladatok javítása közben a résztvevők és szabad kísérőik a gemenci kisvasút pörbölyi végállomásáról induló vonatkirándulással egybekötött természetvédelmi bemutatón vesznek részt. [Esőhelyszín Bajai Zsilipmúzeum + Bezdán, hátha ott épp nem esik.:) (de az érvényes útlevél vagy új személyi igazolvány ezesetben is előfeltétel!)] Előfordulhat, hogy a kisvasút a nagyszámú résztvevő miatt menetrend- és kapacításkorlátba ütközik, ezért előzetesen akár alternatív és fakultatív jelleggel opcionálisan és létszámfüggően nyitva hagyjuk érdeklődő hallgatók részére jóidő esetén is az "esőhelyszínt".

Az esti bankett bajai halászlevét követően, a szomszédos szekszárdi dombvidék kadarkájával kezdődő borkóstoló után az estet a helyi bunyevác zenét játszó tamburásokkal kísért táncház zárja. (Akinek ez az egy-két órás zárószám megtetszik, maradhat a másnap délután kezdődő vancaško Markovo /bajaszentistváni Márkónapi/ bunyevác népünnepélyre, azonos zenére, nagyobb tömeggel rophatják, nézhetik - Obádovics professzor egykori elemi iskolájában, vele együtt - hajnalig.)

A verseny szombati kiértékelését Dr Rózsa Pál professzor műszakiaknak szóló rendhagyó matematikaelőadása zárja.

Az ezt követő fakultatív program már nem a rendezvény része, viszont nyitva áll minden résztvevő előtt. Az autóval érkezőknek sem szállás sem szállítási extra költségek nem jelentkeznek, kedvezményes étkezésre a VénDió vendéglőben lesz lehetőség. A hivatalos program végeztével a koradélutáni órákban városnézés. Türr István emlékmű, Mészáros Lázár sírja, Nagy István képtár, helytörténeti múzeum- és Deák Ferenc zsilipmúzeumlátogatás szerepel a szabadon választható utóétlapon. A délután ~4-kor kezdődő Márkó napi nemzetiségi műsor és ~7-től folytatódó táncház előtt még meglátogatjuk a Pandúr utcai bunyevác tájházat is, tárlatvezető az utca szülötte Obádovics prof mellett a ház őrzőjének és adományozójának fia Soksevics Sztipán/István lesz. Aki nem akar hajnalig maradni és el sem utazik természetesen a szálláshelyen saját költségére, vagy előrejelzetten egy éjszakával megtoldott összevont költségre még egy éjszakát a kedvezményes csoportos áron maradhat.

Az óra-perc pontos programot a résztvevők érkezéskor kézhez - előtte emailben is - kapják. (A gemenci kisvasút menetrendje és transzportkapacitása szoros időkeretet és/vagy a jelentkezők számától függő különben egyeztetés alatti különjáratot igényel. Ez érintheti az étrendet és az ételt magát is, épp ezért is kérjük, hogy a jelentkezéskor minden érintett jelezze az élelmezéssel kapcsolatos, életmódbeli, egészségügyi vagy vallási hovatartozása miatti étrendigényét! (vega, cukor, marha, disznó...(a halból Baján nem engedünk!)))

Reméljük a másfél hónappal későbbi időpontra történő áthelyezés és szervezés nem hátráltatta sem a részvételt sem a felkészülést, s sikeres és feledhetetlen bajai tartózkodásra emlékeznek majd a résztvevők!

 

Baja, 2011.03.20.

üdvözlettel, Dr Gálai Antal

7o3836665
a szervezők nevében

 

(1) 2011.03.20.-án szerverelérésből fakadó nehézségek miatt módosult.
(2) Előzetesen felhívjuk a figyelmet az EU határátlépési szabályaira, hogy az unióba személyenként - a bácskai határ túloldalán 5-600 forintért is árusított - egy liter tisztaszesz vagy azzal azonos alkoholtartalmú ital behozatala engedélyezett! (Bármily csábító is a patikai árakban meglévő 900%-os különbség, azért az igazi beszerzendő és megőrzendő érték a bezdáni, többszáz éves gépeken és technológiával szőtt selyemdamaszt, aminek szintén igen alacsony ára a különben 100%-ban magyar nemzetiségű ottdolgozó kézművesek havi 100 €-t alig meghaladó bérének folyománya, erre okvetlen érdemes egy összeget mindenkinek elkülöníteni. Ilyet többet sehol sem lát. Ráadásul e kézműveskuriózumra a helyi két évszázados tapasztalat alapján 100 fokon 1000 gépi mosásig garanciát is válallnak!)"

 

_______________________________

 

Hogy a stílus milyen, hogy a szövegtartalom fésületlensége és hibái milyenek, már figyelmet sem kívánok fordítani rá, de a (2) szám alatti aljegyzet tartalma önmagáért szól blődségével és pontatlan állításaival egyetemben.

 

No de ez legyen a legnagyobb baja a bunyevácságnak, viszont a beidézett sorok más lényegesen fontosabb körülményekre utalnak. Ugyanis Gálai doktor buzgón felkeresve az összes olyan segítőnket, akikkel általam személyes kapcsolatba került, úgy állítja be magát és a háta mögött ügyködő segítőjét, Kammermann Csaba kormányhivatalnokot, mintha valóban a bunyevác nép szent ügyét szolgálnák, holott ez nem igaz. Ugyanis az általa publikált bajaszentisváni Márkó napi bunyevác népünnepély nem más, mint az Osztrogonácz József által irányított intézmény kreálmánya annak segítésére, hogy minél több naiv és hiszékeny bunyevác embert tudjanak horvát lobogó alá tömöríteni.

 

Gálainak nem ez az egyetlen ilyen jellegű dobása, időt és energiát igényelne összes turpisságát felsorolni, de azt nem tudom feledni, miként csempészte soraink közé azt a Drégely Lászlót (a magyarosított nevű bunyevácok egy másik díszpintye), aki Osztrogonácz jószomszédjaként a velünk töltött idők alatt hallott információkat volt hivatott a horvátok helyi főemberével poharazgatás közben megosztani. Ezek főként szerbiai látogatásaink kapcsán bírtak nagy jelentőséggel.

 

Napjainkban természetesen ki más verné ezerrel a tamtamot a közeledő népszámlálás kapcsán, mint a vénülő fejjel doktorált Tóni, ahogyan Kammermann szokta szólítani Gálait. Ezzel is azt a látszatot teremtve, minta legalábbis nem a bunyevácsággal kapcsolatos majdani etnobiznisz játszana az agyukban fő szerepet, hanem e megtiport lelkű nép iránti törődés.

Teszek róla, ha belegebedek is, hogy minden aljas praktikájukat az emberek elé tárjam.