Muity Mijo Creative Commons License 2011.09.13 0 0 262

Követendő példa alapján:

 

A bunyevácok, azaz magyarországi "egyebek" bocsánatkérésre szólítják fel a magyar kormányt!

 

Magyarország, Bácska, Baja 2011. szeptember 13., kedd - A magyar kormánynak bocsánatot kell kérnie a bunyevác néppel szembeni méltánytalanságai miatt, s "amennyiben nem kér bocsánatot, a bunyevác nép és e néppel lojalitást vállalók szemében méltatlanná válik a kormányzásra" - fogalmazott Muity Mijo, a bunyevác nép nemzeti kisebbségként történő elismertetéséért küzdő emberi jogi aktivista.

Mint ismert, a magyar kormány, majd a magyar országgyűlés ez év májusában úgy döntött, hogy nem ismeri el a honi bunyevácok létét, őket más délszláv nemzetiségekkel együtt horvátoknak tekintik. Mindezt egy szomszédos állam megrendelésére téve, hagyva őket - belügyi kérdésekbe avatkozva - szabadon garázdálkodni Magyarország területén.

 

Mindezt tetézi egy olyan további méltánytalanság, mely egy halom megalázó döntés keretében zajlik rövidesen napjainkban, ez a közeledő népszámlálás bohózata, lásd: egyéb kategória!

Erről a népszámlásról a következők szerint ír Czene Gábor, a Népszabadság jeles munkatársa: Hány roma él Magyarországon?

 

Ugyan itt Czene Gábor, ki eddig több írásában is foglalkozott már a bunyevác nép sorsával, most nem tér ki külön a kérdőívben nem szerepeltetett bunyevácokra, viszont részint megemlíti és idézi azt a Hepp Mihályt, aki a hazai etnobiznisz egyik leghatékonyabb gyakorlója, Horvátország más népeket bekebelező kisebbségpolitikájának hű kiszolgálójaként, továbbá kidomborítja az arab, kínai, orosz és vietnami népcsoport szerepeltetését.

 

Ugyanakkor ez az írás ösztönözte az egyébként bajai származású, Magyarország egy neves bunyevác nemzetiségű tudósát, Dr. Obádovics J. Gyula professzor urat arra, hogy reagálását olvasói levélként a következők szerint fogalmazza meg: A bunyevácok védelmében.

 

Hálás köszönet Gyula bácsinak a kiállásért, egyetértve minden egyes betűjével: "Pedig ez a kisebbség Magyarországhoz mindig hű volt, ami egyik-másik elismert kisebbségről (a cikkben felsoroltak közül) nem mondható el. A bunyevácok a haza védelmében harcoltak a török ellen, a szabadságharc idején az osztrák, a horvát és a szerb csapatok ellen."

 

Mi azok a bunyevácok (a magyar állam szerint legfeljebb egyebek), akik leszármazottjai vagyunk az itt említetteknek nem szeretnénk a világ előtt, ha olyan látszat keletkezne, hogy Magyarország népe ordas, ezért tartjuk szükségesnek a népképviseletet gyakorló kormányt felszólítani bocsánatkérésre.