Yéé Creative Commons License 2011.09.10 0 0 9

Noha a topiknyitó nem beszélt lélekről, és a kezdeti hozzászólásokban megjelent még a matearialista tudat fogalom is, azért nem árt tisztázni, hogy a - nem pszichológiai értelmű - lélek alatt kétféle fogalmat érthetünk.

 

Ezt azért sem árt tisztázni, mivel a kétféle dolog egymással ellenmondásba kerül, ha - mivel mindkettőt léleknek nevezzük - azonosnak véljük.

 

Az egyik a keresztény hit lélek fogalma, ami leginkább az ember ÉN-t, a személyiséget takarja, aminek léte örök, ami mindíg testtel jár együtt, és soha sem vándorol. Halálunk pillanatában egy új, úgynevezett "nem romlandó" testet kap a túlvilágon.

 

A másik lélek a buddhista felfogásban az, ami a dolgok létét, valaminek a létezését fedi le, és az eredeti - nem európaira átdolgozott - tan szerint mindennek van, a tárgyaktól kezdve, az élőlényeknek, és persze az embernek is. Ez a tan szerint "vándorol" és a cél az, hogy a "nirváná"-ba kerüljön, ami nem egy hely, hanem a lélek létének megszüntét jelenti.

 

Figyeljünk hát oda, hogy elkülönítsük a két - azonos szóval megnevezett - fogalmat, mert, bár van némi átfedés, de más és mást tudunk mondani az egyikről, és mást a másikról.

 

Megjegyezendő, hogy azt, amikor két különböző dolognak ugyanazt a nevet adják "homonímá"-nak (azonos név) nevezzük. Ez pl. az adatbáziskezelésben egy súlyos tervezési hiba lenne, ám pl. a mindennapi üzleti élet, a reklámok az emberi értelem homonímákon keresztüli kijátszásán alapul, így nem csoda, hogy folyton átverés áldozatainak érezzük magunkat.

 

Előzmény: islamorada (7)